1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Financial Times TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını yazdı: Reel faiz 3 yıl sonra ilk kez pozitife döndü

Financial Times TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını yazdı: Reel faiz 3 yıl sonra ilk kez pozitife döndü

featured
service

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49 arttı. Bu oran, bir önceki ay kaydedilen yüzde 52’lik enflasyon oranının altına inerek, Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Financial Times, enflasyon oranının şu anda Merkez Bankası’nın politika faiz oranı olan yüzde 50’nin altında olduğunu, böylece 2021’den bu yana ilk kez “pozitif reel faiz” dönemine girildiğini vurguladı.

Haberde, enflasyondaki yavaşlamanın ve reel faizlerdeki artışın, Erdoğan’ın Mayıs 2023’teki yeniden seçilmesinin ardından başlatılan kapsamlı politika değişikliklerinin, 1 trilyon dolarlık Türkiye ekonomisini yeniden dengelemede ilerleme kaydettiğini gösterdiği belirtiliyor.

Financial Times, Erdoğan’ın geçmişte düşük faiz politikasını inatla savunduğunu, ancak son dönemde kontrolsüz fiyat artışlarıyla mücadele etmek için acı verici önlemlerin, yüksek faiz oranları ve vergiler dahil olmak üzere, uygulamaya konduğunu belirtiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “rasyonel” ekonomik politikaları yeniden tesis etme sözü verdiği ifade edilerek, Şimşek’in enflasyonu düşürmenin sadece hayat pahalılığı sorununu çözmekle kalmayacağını, aynı zamanda vatandaşların refahını da kalıcı olarak artıracağını söylediği aktarılıyor.

Haberde, Erdoğan’ın önceki ekonomi politikalarının Türkiye ekonomisinde ciddi dengesizliklere yol açtığı, enflasyonun 2022’de yüzde 85’in üzerine çıktığı hatırlatılıyor. Erdoğan’ın Mayıs 2023 seçimleri öncesinde ekonomiyi daha da ısındırdığı, hane halkına bir aylık ücretsiz doğalgaz sağladığı, asgari ücret ve kamu çalışanları maaşlarında artış yaptığı belirtiliyor.

Bu dönemde tüketicilerin tasarruflarını korumak için dolar ve euro gibi yabancı para birimlerine yöneldiği, bunun da cari açığın artmasına ve Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin erimesine neden olduğu vurgulanıyor. Financial Times, Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından daha geleneksel bir ekonomi politikasının, ülkeyi krizden çıkarmanın tek yolu olduğunu kabul ettiğini yazıyor.

Financial Times, Türkiye Merkez Bankası’nın yeni program çerçevesinde geçen yıldan bu yana politika faizini 40 puandan fazla artırdığını ve Mehmet Şimşek’in petrol vergisi artışları da dahil olmak üzere enflasyonu düşürmek, cari açığı daraltmak ve Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini yeniden oluşturmak için çeşitli tedbirler aldığını belirtiyor. Bu yeni tedbirlerin, son yıllarda Türkiye pazarından çekilen uluslararası yatırımcıları yeniden ülkeye çekmeye başladığını ve Türkiye’nin geçen hafta en büyük dolar cinsinden tahvil satışını gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Haberde, reel faizlerdeki artışın Şimşek’in programı için önemli bir başarı olduğuna dikkat çekiliyor. Ekonomik yetkililer, pozitif reel faiz oranlarının, fonların Türk lirası cinsinden tasarruf hesaplarında tutulmasını cazip hale getirerek ekonomik dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olacağını düşünüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Financial Times TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını yazdı: Reel faiz 3 yıl sonra ilk kez pozitife döndü
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz