İrfan Açıkoğlu, düşen satışların geçim sıkıntısı ve alım gücüyle ilgili olduğunu, bu durumun kendilerini de etkilediğini söyledi:
“Aldığımız ürünü normalde bir haftada satacağımıza, aksıyor, 2 haftada satabiliyoruz. Bu da bizim ödemelerimizde sıkıntı yaratıyor. Kuruyemiş bir nevi lükse girmeye başladı yavaş yavaş. İnsanlar temel ihtiyaçlarını almaya çalışıyor. Et, yağ, çay, şeker… Bu gibi temel unsurları alıyorlar. Eskiden insanlar misafirliğe gittikleri zaman karışık çerez getirirlerdi. Muhabbet olurdu. Şimdi çay yanında bisküvi ya vardır ya yoktur. Çoğu insan çerezden geçmiş. Kesinlikle bizim için çok zor. Kiralar olsun, Bağ-Kur olsun, çok zorlanıyoruz.”
İşte vatandaşın asgari ücret beklentisi…
Bir diğer esnaf Suat Akbaş da antep fıstığının kilogram fiyatının 700-800 liraya geldiğini, kuruyemiş fiyatlarının yılbaşından sonra daha da artacağını söyledi:
”Kuruyemişte en ağırlıklı gidenler leblebi, çekirdek, fındık, fıstık, badem şekeri. Önceden kilo ile satıyorduk. Şimdi 250 grama kadar düştü. Fiyatlar arttı, milletin alım gücü azaldı. Düşünün Antep fıstığı 700-800 lira oldu. Bizim fiyatlarımız da arttı. Kiramız arttı. Elektrik, su, işçilik artıyor. Maliyetler yükseliyor. Malzeme bulamıyoruz. Bunun sebebini ben de bilmiyorum, niçin artıyor? Esnaftan mı? Toptancıdan mı? Üreticiden mi? Fiyatlar daha da artacak yıl başından sonra.”
TÜİK merakla beklenen enflasyon rakamlarını açıkladı
Mustafa Aksoy isimli vatandaş da insanların kiloyla alma şanslarının kalmadığını, fındığın kilosunun 450 lira olduğunu belirterek ”Kuruyemiş pahalı. Kimse kiloyla alamaz. Şimdi herkes başka ihtiyaçlarını alıyor. Ben leblebi aldım.” dedi.
Yorumlar kapalı.