Türkiye’de son yıllarda kur enflasyon sarmalında ekonomik kriz derinleşirken vatandaşın alım gücü eridi. Her gün gelen zamlar karşısında ay sonunu getirmeyen asgari ücretliye, Bakan Şimşek’in başında bulunduğu ekonomi yönetimi ‘enflasyonu patlatır’ diyerek ara zamma kapıyı kapattı. Dar gelirliye kemer sıktıran ekonomi yönetimi, bir diğer çareyi de tasarruf tedbirleri olarak açıkladı. Ancak 11 aydır görev yapan ekonomi yönetiminin genelgeleri kağıt üzerinde kaldı. 31 Mart sandığı sürecinde kamu harcamaları patladı. Sandıkların kapanmasıyla kemer sıkma politikasına başlayan hükümet, kamuda gereksiz masrafların kısıtlanacağını duyurdu.
Bu kapsamda önümüzdeki dönem kamuya sadece emekli olan personel yerine yeni alım yapılacağı iddia edildi. Şimşek’in yarın açıklayacağı tasarruf tedbirleri öncesinde ise kamuoyunda ‘Paket, öncekiler gibi kırtasiye masrafına kısıtlama getirecek gibi göstermelik olmasın’ beklentisi oluştu. Hedeflenen tasarrufun sadece 100 milyar lira olduğu belirtilerek, 2024’te KÖİ kapsamında yapılan dev projelere ödenecek garanti ödemenin 160 milyar liradan fazla olacağı vurgulandı. Büyük şirketlerin affedilen milyarlık vergi borçları işaret edildi. Bütçe dengesini sarsan ve asıl gedik oluşturan kaçaklara odaklanılması gerektiğine dikkat çekildi.
Derinleşen ekonomik krizle vatandaşın kemeri sıkılırken, kamuda israfın önüne geçilmiyor. Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, pazartesi kamuda tasarruf ve tedbir paketinin açıklayacaklarını duyurdu. Önceki genelgelerde Hazine garantili projeler gibi 85 milyona yük olan kalemler yerine kırtasiye gibi masraflardan tasarruf edildi. Tedbirlerle birlikte 100 milyar liralık tasarruf hedeflenirken, sadece 2024 bütçesinden KÖİ projeleri için 160 milyardan fazla bütçe ayrıldı.
Kamuda israf, gösteriş, lüks araba sevdası hız kesmeden devam ederken, derinleşen ekonomik krizle vatandaş kemerini sıkmayı sürdürüyor. Vatandaşın kemerinde sıkacak delik kalmazken, kamuda israf ve Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) adı verilen Hazine garantili projelere kaynak akışı aralıksız sürüyor. 11 aydır görevde olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf mesajını en baştan beri vermesine rağmen somut bir adım atılmadı. Bu süreçte vatandaşların da tasarruf yapması kapsamında bir dizi önlem getirilirken, 2 genelge gönderilmesine rağmen yerel seçimlerden dolayı kamuda tasarruf için harekete geçilmedi. Yerel seçimlerin de sona ermesiyle birlikte, tasarruf tedbirleri genişletilmeye başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin gelecek hafta pazartesi günü açıklanacağını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tarafından yürütülen tedbirlerle birlikte 100 milyar lira tasarruf hedefleniyor. Tasarruf tedbirleriyle birlikte kamu kurumlarında giderler kalem kalem hesaplanacak, harcamalar en aza indirilecek. Daha önce de yayınlanan genelgelerde Hazine garantili projeler gibi 85 milyonun sırtına yük olan kalemler yerine kırtasiye gibi masraflardan tasarruf edildi. Tek merkezden yürütülmesi beklenen tedbirlerle birlikte 100 milyar liralık tasarruf hedeflenirken, sadece 2024 bütçesinden KÖİ projeleri çerçevesinde köprüler, otoyollar ve Avrasya Tüneli ile yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine toplam 162 milyar 435 milyon lira ödenecek. Pazartesi açıklanacak pakette ’85 milyonun cebine açılan delik’ eleştirileri yapılan KÖİ’lerden tasarruf edilip edilmeyeceği merak edilirken, Şimşek’in açıklaması sonrası diğer genelgeler anımsatılarak ‘bu da fotokopi paketi olmasın’ denildi.
Tedbirlerle birlikte 100 milyar lira tasarruf hedefleniyor. Tasarruf tedbirleriyle birlikte kamu kurumlarında giderler kalem kalem hesaplanacak, harcamalar en aza indirilecek. Ancak tasarruf miktarı KÖİ projelerine ayrılan bütçenin yanında çok az kaldı. Sadece 2024 yılında bütçeden KÖİ projeleri çerçevesinde köprüler, otoyollar ve Avrasya Tüneli ile yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine toplam 162 milyar 435 milyon lira ödenecek. Başka bir ifade ile geçtiğimiz yedi yılda yapılan garanti ödemelerin yüzde 74’ü kadar ödeme bir yıl içinde yapılacak. 2024 yılında şehir hastanelerinin kiralarına merkezi bütçeden 83 milyar 697 milyon lira ödenecek. ‘Beş yıldızlı otel konforunda hastane’ propagandası üzerinden şehir hastanelerine 2017-2023 yılları arasında bütçeden 102 milyar 206 milyon lira ödeme yapıldı.
Yorumlar kapalı.