1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hakan Kara Kötü Haberi Verdi

Hakan Kara Kötü Haberi Verdi

featured
service

İngiliz iktisatçı Timthy Ash, kararın ardından Merkez Bankası’nın faizi 2025 başında indireceğini söylerken, İktisatçı Prof. Dr Hakan Kara Para Politikası Kurulu’nun (PPK) “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkin şekilde kullanılacaktır.” İfadelerini alıntılayarak, yorumladı. Kara, Ekim ayında faiz indiriminin olmayacağı yönünde kararın kesinleştiğini aktardı.

ABD Merkez Bankası (FED), faizi yüzde 5.5 seviyesinden 50 baz puan indirerek yüzde 5’e düşürdü. Bu, 54 ay aradan sonra gerçekleşen ilk faiz indirimiydi ve piyasalarda büyük bir etki yarattı. FED’in bu kararının ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (MB) çevrildi. Merkez Bankası, eylül ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

FED’in faiz kararının ardından, Merkez Bankası’nın ne zaman faiz indirimine gideceği merak konusu oldu. İngiliz iktisatçı Timothy Ash, TCMB’nin faizini ancak 2025 başında indirmeyi planladığını belirtti ve “Çünkü öncelikli konusu enflasyonu indirmek” dedi.

Türkiye’deki bazı ekonomistler ise Aralık’tan önce bir faiz indirimi beklemiyor. İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirirken, ağustos ve eylül ayındaki karar metinleri arasında bir karşılaştırma yaptı.

PPK’nın ağustos ayı metninde Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına yönelik ifadeler kullanılmıştı. Merkez Bankası’nın eylül ayı faiz kararının duyurulduğu PPK metninde ise enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkin şekilde kullanılacağını ifade etti.

Kara, Merkez Bankası’nın yayınladığı metinde bir ton daha yumuşama havası içerisinde olduğunu aktarırken, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bugünkü metinle TCMB bir ton daha yumuşadı, ama çok da değil. Ekim’de faiz indirimi olmayacağı neredeyse kesinleşti. Sonrasını veriler belirleyecek” İfadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Merkezi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hakan Kara Kötü Haberi Verdi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz