Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: ”IMF kriterini yakaladık”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şimşek, finansal sistemin sağlıklı işlemesi ve itibarının korunmasının önemine vurgu yaptı. “Rezerv yeterliliği bakımından neredeyse IMF kriterini yakaladık. Swap hariç net rezerv artı 12 milyar dolara yükseldi.” diyerek, döviz rezervlerini endişe kaynağı olmaktan çıkardıklarını ifade etti. Şimşek, asıl hedeflerinin enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve nominal kurlarda istikrar sağlamak olduğunu belirtti.

Türkiye’nin gri listeden çıkmasının ardından Moody’s’in olumlu değerlendirmesi olduğunu aktaran Şimşek, fon akışının son derece güçlü olduğunu söyledi. “Türkiye gri listeden oybirliğiyle çıktı. Terörizmin finansmanıyla mücadele etmeye devam edeceğiz. MASAK’ın idari kapasitesini geliştirip yapay zekayı devreye alacağız” dedi.

Cari açıkta elde edilen başarıları da değerlendiren Şimşek, “Geçen Mayıs ayında yıllık cari açık 57 milyar dolardı, bu Mayıs ayında 26 milyar dolara inecek. Cari açık konusunda başarı sağlandı, bu başarıyı kalıcı hale getirmek lazım.” dedi. Ayrıca, EYT’nin maliyetinin yıllık 724 milyar TL olduğunu ve bütçe dengelerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Büyümedeki dengesizliklerin giderildiğini belirten Şimşek, “KKM’de 44 haftadır kesintisiz olarak düşüş var. Bu durum para politikasının çalışmasını engelliyordu. Bugün itibariyle şirketlerin KKM’deki vergi avantajı son buldu. Artık şirketler için bir istisna yok” dedi. Şimşek, enflasyonun düşüşü ile birlikte reel ücret artışlarının yaşanacağını söyledi.

Şimşek, “Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yılbaşında yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20’lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43’lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: ”IMF kriterini yakaladık”

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz