Hisseleri Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin kurucusu ve hakim hissedarı Hanzade Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Işıl Doğan ile Hepsiburada’nın yüzde 65,4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin devri için bağlayıcı bir sözleşme imzaladıklarını açıkladı.
2000 yılında Hanzade Doğan tarafından kurulan ve pazar yerindeki 101 bin iş ortağı ile 12 milyon aktif müşteriye hizmet veren Hepsiburada, 2023 mali yılında yaklaşık 4 milyar dolar tutarında toplam satış hacmi (Gross Merchandise Value – GMV) ile GMV’nin yüzde 1,8’i tutarında pozitif EBITDA (FAVÖK) yarattı.
İşlem kapsamında, toplam hisse devri değeri yaklaşık 1 milyar 127 milyon dolar olup, ödemenin 2 taksitte yapılması konusunda anlaşıldı. Hisse devir sözleşmesinin, mutat kapanış koşullarına ve Türkiye’deki idari izinlerin alınmasına tâbi olduğunu, kapanışın 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesinin bekleniyor.
Webrazzi’de yer alan habere göre, Kaspi CEO’su ve eş-kurucusu Mikhail Lomtadze, şunları söyledi:
“Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinden Hepsiburada ile güçlerimizi birleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Toplam pazarımızı yaklaşık 100 milyonluk bir nüfusa ulaşacak şekilde genişletmek önemli bir önceliğimizdi. Hepsiburada, yenilikçi kültürü, tüketicilere ve iş ortaklarına yüksek kalitede hizmet sunmaya odaklanması ve uzun vadeli sürdürülebilir büyümeye olan bağlılığı nedeniyle Kaspi.kz ile tam bir kültürel uyum içerisindedir. Kaspi gibi Hepsiburada da vizyoner bir iş lideri tarafından kurulmuş olup, girişimci bir şirket ve yerli e-ticaret lideridir.
Her iki şirket de tüketicilerin ve satıcıların yaşamlarını iyileştirme amacı doğrultusunda hareket etmektedir. Hepsiburada’nın pozitif FAVÖK yaratan mali durumu, mevcut hissedarların ve yönetim ekibinin her ne pahasına olursa olsun büyüme yerine, kârlı büyümeye odaklandığının güçlü bir kanıtıdır. İşlemin tamamlanmasının ardından Kaspi, tüketiciler ve satıcılar için daha ilgi çekici ürün ve hizmetler geliştirirken Hepsiburada ile çalışmayı, deneyimlerini paylaşmayı, her iki şirket de karşılıklı öğrenmeyi hedefliyor.
Bu bağlamda Kazakistan ve Türkiye’deki KOBİ’lerin ve girişimcilerin, ülkelerimiz arasındaki yeni fırsatlardan faydalanacağına inanıyoruz. İşlemin tamamlanmasını takiben her iki şirket de kendi markalarını ve organizasyon yapılarını sürdürecek. Türkiye ve Kazakistan’da e-ticaret ve dijital hizmetleri geliştirmeye devam ederken, Kaspi ve Hepsiburada ekiplerinin geniş bilgi ve teknoloji birikiminden yararlanmayı hedefliyoruz.”
Yorumlar kapalı.