Enflasyon ve döviz kıskacında ezilen yurttaşların alım gücü düştü. Döviz kurları zirve yarışını sürdürüyor. Dolar 34 liraya çıkarak tarihi zirvesini yeniledi.
AKP iktidarının ekonomide yarattığı girdap Türk lirasını yuttu. Dolar 34 liraya yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
AKP 22 yıllık iktidarı boyunca ekonomide yaptığı tüm hataları vatandaşın sırtına yükledi. Pandemiyle birlikte dünya üzerinde yaşanan kriz Türkiye’de AKP’nin ekonomi politikaları nedeniyle daha derin hissedildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomistlerin uyarılarına rağmen faize savaş açtı. ‘Nas var nas’ bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek’ ve ‘faiz neden enflasyon sonuç’ diyerek faizleri düşürme kararı aldı.
Erdoğan’ın ‘nas neyi emrediyorsa onu yapacağız’ diyerek faiz indirimlerini başlattığında başlattığı politika faizi yüzde 19’du. Yüzde 19 faizin olduğu dönem dolar 7 lira bandından işlem görüyordu. Erdoğan’ın inadıyla faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor 23 lira bandına kadar ulaştı. Türk lirasındaki değer kaybını durdurmak isteyen Merkez Bankası döviz satışı yaptı. Yapılan döviz satışlarının ardından erime biraz olsun frenlense de 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası bu politika da aynı ‘Nas’ gibi rafa kaldırıldı. Baskılanan döviz kurları serbest bırakılınca hızla değer kazandı. Dövizin yükselmesi Türk lirasındaki erimeyi daha da hızlandırdı. Seçimlerden sonra tekrar faiz artırımına giden Merkez Bankası faizi yüzde 50’ye kadar yükseltti. Bu kesin dönüş de Türk lirasına çare olamadı. Merkez Bankası Ağustos ayında yüzde 50 bandında sabit tuttu. Türk lirasındaki değer kaybı AKP’nin tüm hamlelerine rağmen durdurulamıyor. Faiz seçimlerden sonra 4 bin 150 baz puan artırılsa da doların ateşinin sönmesi bir türlü sağlanamadı. Dolar 23 Ağustos 2024 tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak 34 lira oldu.
Döviz kurlarının artmasının ardından Merkez Bankası’nın arka kapısından yapılan döviz satışları nedeniyle stoklar eridi. 2023 Genel Seçimlerinin ardından Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına atanmasıyla bu politikadan da keskin şekilde dönüldü. Hazine’de boşalan kasanın yeniden doldurulması için sıcak para arayışına girildi. Türkiye’deki enflasyonist ortam ve yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle yatırımcı çekmekte zorlanan ekonomi yönetimi tüm yükü yurttaşlara yükledi. Genel seçimlerden sonra vergilere yapılan zamlar nedeniyle en temel ihtiyaç ürünlerinden akaryakıta tüm kalemlere zam yağdı. Yurttaşlar pazardan, marketten artık gram yerine tane ile alışveriş yapmaya başladı.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar kapalı.