1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hollanda, girişimci vize programları sunan AB ülkeleri arasında liderliğe oynuyor

Hollanda, girişimci vize programları sunan AB ülkeleri arasında liderliğe oynuyor

featured
service

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Unusual Companies BV Kurucusu A. Seçkin Canan, “Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin geçtiğimiz haftalarda sunduğu raporu da dikkate alırsak, Avrupa Birliği son dönemde rekabet ve inovasyon konularında bir öz eleştiri sürecinden geçiyor. İnovasyonda Çin ve ABD’ye yetişmeyi hedefleyen AB ülkeleri, yüksek teknoloji üreten, inovasyonu ticarileştiren girişimlere daha önce olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor. Hollanda, girişimci vizesi programlarıyla blok dışındaki ülkelerdeki girişimcileri ekosisteme kazandırmayı hedefleyen çabaların başarı getirdiğini kanıtlayan ülkeler arasında başı çekiyor” dedi.

Hollanda’nın startup vizesi ile iş fikrini küresel pazara taşımak isteyen girişimciler için en ideal ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken A. Seçkin Canan, “Pitchbook verilerine göre Avrupa’nın en iyi girişim şehirleri arasına başkenti Amsterdam’la dahil olan Hollanda, girişimcilerin sıkça tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Dealroom’a göre Hollanda’nın girişim sermayesine erişme açısından dünya çapında ilk 20 ülkeden biri olduğu, 25’ten fazla unicorn’a ev sahipliği yaptığı ve bugüne dek Hollanda merkezli 5 binden fazla girişimin yatırım aldığı biliniyor. Hollanda’da şirket kuruluşunun kolaylığı, %30 vergi indirimi avantajı, yatırımcılara erişim, geniş girişimcilik ekosistemi ve startup vizesinin ayrıcalıkları birleştiğinde, Avrupa pazarındaki konumu ve iş ikliminin de etkisiyle Hollanda’nın hem ilk kez şirket kuracaklar hem de işini Avrupa’ya taşıyacak girişimciler için neden cazip bir pazar olduğu daha iyi anlaşılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Risk sermayesi yatırımlarının küresel ekonomik koşullar sebebiyle gerilediği 2023’te dahi 2,4 milyar dolarlık yatırımı aşan Hollanda’nın girişimciler için en ilgi çekici özelliklerinden birinin %30 vergi kuralı olduğuna dikkat çeken A. Seçkin Canan,

“Hollanda, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen girişimcilerin bir yıl boyunca Hollanda’da oturum izniyle ikamet etmelerine olanak tanıyan startup vizesi gibi programlarla ve %30 vergi kuralı gibi düzenlemelerle, girişimciliği teşvik eden ortamı çok uzun süredir destekliyor. Hollanda İşletme Ajansı’na (RVO) göre 2015’te başlatılan startup vizesi programının 5 yıllık süreçte 500’den fazla girişimin kurulmasına vesile olduğu biliniyor. Hollanda, %30 vergi kuralıyla yüksek nitelikli göçmenlerin gelirlerinin %30’unu vergiden muaf tutuyor. Bu da Hollanda’yı uluslararası yetenekler ve uluslararası yeteneklerle çalışmak isteyen startup kurucuları tarafından tercih sebebi kılıyor.

Startup vizesi, bir yılın sonunda devam eden yatırımla önce 2 yıllık, ardından da kalıcı olarak yenilenen oturum ve çalışma izniyle, Hollanda vatandaşlığına uzanan yolu açıyor. Hollanda’da yerleşik bir şirket olan, Hollanda’da yetkili bir kolaylaştırıcı (facilitator) olarak konumlanan Unusual Companies BV olarak, Hollanda iş iklimine hakim ekibimizle hem ilk kez şirketini kuracak girişimcilere hem de işini yurt dışında büyütmek isteyen liderlere bu yolculukta eşlik ediyoruz” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hollanda, girişimci vize programları sunan AB ülkeleri arasında liderliğe oynuyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz