Konut piyasasındaki durgunlukta etkili olan faktörler arasında, yüksek faiz oranları nedeniyle ipotekli konut satışlarının yüzde 9 gibi düşük seviyelerde kalması dikkat çekiyor. Halen yüzde 3,05 seviyesinde seyreden konut kredisi faiz oranları, 1 milyon TL kredi kullanımında geri ödemenin 3 milyon 781 bin TL’ye kadar ulaşmasına neden oluyor. Bu durum, aylık taksitlerin 31 bin 352 TL’ye kadar çıkmasına yol açarak hane halkı bütçelerini zorluyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, mart ayında ortalama konut metrekare fiyatı 31 bin 885 TL olarak kaydedildi. Bu da 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatının yaklaşık 3,2 milyon TL’yi bulduğunu gösteriyor. Son bir yıllık dönemde ise konut fiyatlarında yüzde 52’lik bir artış yaşandığı belirtiliyor. Nisan ve mayıs aylarında da benzer artış trendlerinin devam ettiği ifade ediliyor.
Endeksa tarafından yapılan değerlendirmelere göre ise, kira gelirleri de dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sonucunda, bazı şehirlerde konut fiyatlarında yıllık artış oranlarının TÜFE’nin ve ortalama konut fiyatı artışının oldukça altında kaldığı görülüyor. Özellikle deprem gibi etkilerin yaşandığı şehirler dışında, reel anlamda en fazla kayıp yaşayan iller arasında yer alıyor.
İşte reel anlamda en fazla değer kaybı yaşayan ilk 10 il ve konut fiyat artış oranları:
Ortalama metrekare fiyatı: 19.212 TL
Yıllık fiyat artışı: Yüzde 34,53
Ortalama metrekare fiyatı: 35.057 TL
Yıllık fiyat artışı: Yüzde 38,19
Ortalama metrekare fiyatı: 22.535 TL
Yıllık fiyat artışı: Yüzde 41,18
Yorumlar kapalı.