1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İklim krizi kakaoyu vurdu: Çikolata fiyatları uçacak

İklim krizi kakaoyu vurdu: Çikolata fiyatları uçacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kakaonun en çok yetiştirildiği Afrika’daki şiddetli yağmur sebebiyle maliyetlerde çoğalış beklenirken bunun çikolatadaki maliyet çoğalışını da tetikleyeceği bekleniyor. Çikolata kutularının ebadı da küçültülebilir.

Sözcü’den Deniz Öğrenici Muhacir’in haberine göre, Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız, çikolata imalinin temel hammaddesi olan kakaonun, hasattaki yararsızlıktan dolayı çikolata imalini negatif etkileyebileceğini söyledi. Düşük kakao talebinin çikolata için hammadde teminini güçleştirmesi ve maliyetleri yükseltmesi beklenirken, Elif Aslı Yıldız, bunun çikolatada harcayıcıya zam olarak yansıyabileceğini belirtti.

Ekim 2022’ye göre kakaoda yüzde 40’lık bir maliyet çoğalışı olduğunu kaydolan Yıldız, şunları söyledi:

“Dünyayı sallayan yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan tedarik ve değişik meseleler, çikolata imalini de etkiledi. Çikolatanın ana maddesi olan kakaonun maliyeti şu anda ton başına 3 bin 160 dolar ile son 46 senenin azami seviyesinden harekât görüyor. Bu, geçtiğimiz ekim 2022 ayına göre yüzde 40’lık bir maliyet çoğalışı anlamına geliyor. El Nino hava hadiseyi nedeniyle bu sene kakao yapımında ciddi bir eksilme mevzubahisi. Bu da çikolata maliyetlerinin çoğalışında etmen bir neden.”

Marketlerde yaygın bir markanın 70 gram sütlü tablet çikolatası şu anda 21 liradan satılıyor.

Hammadde temininde yaşanabilecek kasvetlere ve stoklar üzerinde oluşabilecek baskılara dikkat toplayan Elif Aslı Yıldız, yüksek maliyet tehlikesine işaret etti. Yıldız, çikolata şirketlerinin kutu küçültmeye gideceği iddialarına ait ise kendilerinin böyle bir tasarıyı olmadığını kaydoldu. 1.3 milyar dolarlık bir piyasa bedeline sahip olan çikolata sektöründe Türkiye’nin toplam çikolata imali, 2022’de senelik 237 bin tona erişirken Türkiye’nin kakao ve kakao mahsulleri ihracatı da 942 milyon 577 bin dolar olarak reelleşti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İklim krizi kakaoyu vurdu: Çikolata fiyatları uçacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz