1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. IMF’den Türkiye Açıklaması: Enflasyon Düşüşe Mi Geçiyor?

IMF’den Türkiye Açıklaması: Enflasyon Düşüşe Mi Geçiyor?

featured
service

Açıklamada, mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarının, vergi ve harcama önlemleri ile desteklendiği vurgulandı. Güçlü gelir politikalarına olan bağlılık, ülkenin kredibilitesini artırırken, politika dönüşümünün ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güveni yeniden canlandırdığı kaydedildi.

Açıklamada, sürdürülebilir kamu borcu seviyelerinin önemine vurgu yapılarak, enflasyonla mücadele çabalarını desteklemek ve tamponları güçlendirmek için daha büyük mali konsolidasyon önerildi. Ücretlerin enflasyon beklentileri doğrultusunda belirlenmesi durumunda enflasyonun önemli ölçüde düşeceği belirtildi. Enflasyon hedef seviyelerine yaklaşana kadar sıkı ve veriye dayalı para politikasının sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, enflasyonu düşürme yolunda gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya hazır olması gerektiği ifade edildi.

Sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerindeki baskıları artırması sonucunda manşet enflasyonun düştüğü belirtildi. Piyasa duyarlılığının, yerli ve yabancı yatırımcıların Türk lirası cinsinden varlıklara yönelmesiyle keskin bir şekilde iyileştiği; düşük emtia fiyatları, güçlü ihracat ve azalan altın ithalatının, hem brüt hem de net rezerv pozisyonunda önemli bir iyileşme sağladığı aktarıldı.

Finansal istikrarı korumak için sürekli tetikte olmanın ve daha fazla reformun önemine dikkat çekildi. Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün gri listesinden çıkmasının olumlu bir gelişme olduğu kaydedildi. Ayrıca, daha kapsayıcı, yeşil ve yüksek orta vadeli büyüme için yapısal reformların ilerletilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Yetkililerin kademeli politika ayarlaması çerçevesinde enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor.” ifadesine yer verildi. Ancak, risklerin önemli ölçüde aşağı yönlü olduğu belirtildi. Bu riskler arasında beklenenden daha güçlü ücret ve fiyat ataleti, sermaye akışlarının tersine dönmesi, yükselen küresel enerji fiyatları ve artan jeopolitik gerilimler sayıldı.

ENFLASYON DÜŞECEK Mİ?

IMF, önemli finansal ve dış kırılganlıkların devam ettiğini, enflasyonla mücadelede kademeli yaklaşımın risklerin ortaya çıkabileceği süreyi uzattığını vurguladı.

Açıklamada Türkiye ekonomisinin geleceği ile ilgili tahminlere de yer verildi. 2024 yılında ekonominin yüzde 3, 2025 yılında yüzde 2,7, 2026’da yüzde 3,2, 2027’de yüzde 3,4, 2028’de yüzde 3,7 ve 2029’da yüzde 3,9 oranında büyümesi bekleniyor.

ENFLASYONLA MÜCADELE VURGUSU

İşsizlik oranının gelecek yıl bir miktar artış göstermesinin ardından kademeli olarak düşeceği, 2024’te yüzde 9,3, 2025’te yüzde 9,9 ve takip eden yıllarda da azalarak 2029’da yüzde 9,2 olacağı öngörüldü.

IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun değerlendirmelerine yer verilen açıklamada, Türk yetkililerin, makroekonomik dengesizlikleri ve riskleri önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olan kararlı politika sıkılaştırması nedeniyle takdir edildiği belirtildi. Enflasyonist baskıların yüksek olmaya devam ettiğine ve önemli aşağı yönlü risklerin bulunduğuna dikkat çekilirken, enflasyonist beklentilerin çıpalanması ve makroekonomik istikrarın sağlanması için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanması gerektiği ifade edildi.

Yıl sonu enflasyon beklentisinin bu yıl için yüzde 43, 2025’te yüzde 24, 2026’da yüzde 17,2, 2027’de yüzde 15,3 ve 2028 ile 2029’da yüzde 15 olacağı bildirildi. Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının bu yıl yüzde 2,2, 2029’da ise yüzde 1,9’a gerileyeceği tahmin ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
IMF’den Türkiye Açıklaması: Enflasyon Düşüşe Mi Geçiyor?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz