1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İngiliz basını: Türkiye, Rusya’ya askeri teçhizat ihracatını durdurdu

İngiliz basını: Türkiye, Rusya’ya askeri teçhizat ihracatını durdurdu

featured
service

Türkiye’nin Rusya’ya olan askeri ihracatının son dönemde artış göstermesi, Batılı yetkililerin endişelerini artırıyordu. ABD yönetimi, Türkiye’ye yönelik yaptığı uyarılarda, bu ticaretin devam etmesi durumunda yaptırımların gündeme gelebileceğini belirtmişti. Bu bağlamda, Türkiye’nin Rusya’ya askeri ekipman ihracatını durdurması, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geleceği açısından kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Financial Times, Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %46 oranında arttığını vurguladı. Ancak, ABD’nin bu duruma karşı sert uyarıları, Türkiye’nin askeri teçhizat ihracatını gözden geçirmesine neden oldu. Washington, Türkiye’nin Rusya ile olan ticaretinin, uluslararası güvenlik açısından risk oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye, ABD’nin “sonuçları” konusunda uyardığı gizli bir karar sonrası, ABD askeri bağlantılı donanımların Rusya’ya ihracatını gizlice yasakladı.

Financial Times’ın bugün akşam üstü yayınladığı habere göre, Ankara, son haftalarda gümrük sistemlerini ayarlayarak, Washington ve batılı müttefiklerinin Moskova’nın Ukrayna’daki savaş çabası için hayati gördüğü dört düzineden fazla ABD menşeli malın ihracatını engelledi. Konuya doğrudan vakıf üç kişiye göre, Türkiye’nin elektronik gümrük sistemi artık bu “savaş alanı mallarının” Rusya’ya gönderilmesine izin vermiyor; daha önce bu malların taşınmasına izin veriyordu.

Kısa Dalga’nın aktardığına göre Rusya’ya askeri bağlantılı ihracatın sessizce yasaklanması, Türkiye’nin savaşın başlarında üstlendiği batılı yaptırımlardan kaçış rolünden geri adım attığının en son işareti.

Engellenen ürünler arasında, Ukrayna’da düşürülen Rusya’ya ait füze ve insansız hava araçlarında düzenli olarak ortaya çıkan işlemciler ve hafıza kartları gibi gelişmiş elektronikler, ayrıca silah üretiminde kullanılan takım tezgahları ve diğer ekipmanlar bulunuyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Rusya’nın Kazan kentinde BRICS Zirvesi’ne katılacak.

Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak görüşmede ise ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere ikili ilişkilerin gündeme gelmesi öngörülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İngiliz basını: Türkiye, Rusya’ya askeri teçhizat ihracatını durdurdu
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz