Son yıllarda internetten yapılan altın alımlarında büyük bir artış yaşanıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2023 yılında internet üzerinden aylık ortalama 399 milyon TL’lik altın alımı yapılırken, 2024 yılı itibarıyla bu rakam 1 milyar 290 milyon TL’ye çıktı. Ayrıca, işlem sayısındaki artış da dikkat çekici: Aylık ortalama işlem sayısı 79 binden 102 bine yükseldi. Peki, internetten altın almanın popülerleşmesinin ardında hangi nedenler var?
İnternetten altın almayı tercih eden yatırımcıların başında, yoğun çalışma temposu nedeniyle zaman kazanmak isteyenler geliyor. Fiziksel mağazalarda yapılan alışverişlerde zaman kaybı yaşamak yerine, çevrimiçi platformlar üzerinden kolayca alışveriş yapılabiliyor. Ancak internetten alışverişin artan popülaritesinin yalnızca zaman tasarrufu ile sınırlı olmadığı, aynı zamanda güvenlik faktörlerinin de etkili olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar, internet üzerinden altın alırken, güvenilir ve sertifikalı platformları tercih etmenin, sahte altın alımını engelleyen önemli bir adım olduğunu belirtiyor.
Birçok yatırımcı, internetten altın almanın kuyumculardan yapılan alışverişlere kıyasla daha pahalı olduğunu düşünüyor. Gerçekten de çevrimiçi altın fiyatları, kuyumcularda satılanlara göre %3-4 daha yüksek olabiliyor. Ancak, bu farkın güvenlik ve kolaylık gibi faktörlerle dengelendiği belirtiliyor. Uzmanlar, internetten altın alırken fiyat farkının göz ardı edilmemesi gerektiğini, ancak fiyatların piyasa koşullarına uygun olup olmadığının da mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.
2023 yılını 1955 TL seviyelerinden kapatan gram altın, 2024 yılına 2980 TL’den başladı. Bu durum, gram altının yıl içinde %52’lik bir artış yaşadığını gösteriyor. Küresel piyasalarda ise ons altın, 2627 dolar civarında işlem görmeye devam ediyor. Altın fiyatlarındaki artış, jeopolitik riskler ve merkez bankalarının alımlarıyla destek buluyor. Ancak, doların değer kazanması ile birlikte, yılın son çeyreğinde altın fiyatlarında bir miktar gerileme yaşandı.
Yorumlar kapalı.