1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İPA son ’emekli’ raporunu yayımladı: Konut ve kira harcamaları bir yılda yüzde 28,6’dan 31,9’a çıktı

İPA son ’emekli’ raporunu yayımladı: Konut ve kira harcamaları bir yılda yüzde 28,6’dan 31,9’a çıktı

featured
service

Temel gelir kaynağı emekli maaşı olan hanelerde konut ve kira harcamaları, 2022’den 2023’ebir yılda yüzde 3,3 artarak yüzde 31,9 seviyesine çıktı. Bu durum, İstanbul’da yaşayan emekliler için barınma sorununu daha da derinleştiriyor.

2010 yılında en düşük emekli maaşıyla 11,4 gram altın veya 453,4 dolar alınabilirken, bu değer bugün 4,4 gram altına ve 319 dolara düştü. Asgari ücretin üzerinde olan emekli maaşı, şu an asgari ücretin yarısına denk geliyor. Bu durum, birçok emekliyi geçinmek için tekrar çalışmaya zorluyor.

İstanbul’da yaşlılık aylığı alan ve çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı yüzde 55’e yükseldi. Bu oran, Türkiye ortalamasının da üzerinde. 2023 yılında 55 yaş ve üstü 17 bin 137 kişi, 65 yaş ve üstü bir 368 kişi İŞKUR’a iş başvurusunda bulundu.

İstanbul’da yaşamak için yaşlılık veya emeklilik aylığına hak kazananların yüzde 28,4’ünün resmi olarak çalışmaya devam ettiği; emekli İstanbulluların yüzde 18,3’ünün hem kiracı hem de hanelerinde emekli aylığı dışında başka bir geliri olmadığı ortaya kondu.

Rapora göre, emeklilerin sadece yüzde 60’ı resmi olarak çalışıyor. Kayıt dışı çalışan emeklilerin de hesaba katıldığında, bu oranın yüzde 80’lere ulaştığı tahmin ediliyor.

Emekli maaşlarının yetersizliği, emeklilerin gıda ve giyimde daha ucuz ürünlere yönelmeye ve sosyal ve kültürel aktivitelere olan harcamalarını kesmeye zorluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İPA son ’emekli’ raporunu yayımladı: Konut ve kira harcamaları bir yılda yüzde 28,6’dan 31,9’a çıktı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz