1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İş dünyasından ‘haksız vergi’ye tepki büyüyor: ‘Yatırımlar cezalandırılmasın’

İş dünyasından ‘haksız vergi’ye tepki büyüyor: ‘Yatırımlar cezalandırılmasın’

featured
service

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’in enflasyon muhasebesinin KOBİ’leri olumsuz etkilediği yönündeki açıklamalarına, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’dan da destek geldi.

Ağustos ayında yürürlüğe girmesi planlanan enflasyon muhasebesinin, reel sektör için haksız vergi yükü oluşturacağı endişesi, iş dünyasında geniş yankı buldu. Bahçıvan, yazılı açıklamasında, “Karşılaştığımız enflasyon muhasebesi, vergi prensipleriyle uyuşmamaktadır” diyerek bu endişeleri dile getirdi.

Ekonomim’in haberine göre Bahçıvan, şu görüşleri paylaştı:

“Hükümetimiz tarafından uygulanmakta olan Orta Vadeli Programın sabırla ve başarıyla adım adım ilerlediği böylesi bir dönemde; sanayicimizin bu programın en büyük yükünü çektikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle; ülkesine ve ülkesinin geleceğine güvenip, karşılığı bu boyutuyla ancak orta ve uzun vadede alınacak olan yatırımların bir gelir ve kazanca ulaşmadan, adeta bir varlık değerlendirmesi vergisi altında enflasyon muhasebesinin uygulanacak olmasının, vergi prensipleri ile uyuşmadığını düşünüyorum.”

Gerek mali müşavirlerin gerekse muhasebe kadrolarının yılın bu en sıkışık dönemlerinde sağlıklı bir değerlendirme yapmalarının mümkün görünmediği görüşünü dile getiren Bahçıvan, “Dolayısıyla yılın bu en hassas döneminde getirilecek böyle bir yükün, böyle bir uygulamanın, Maliye tarafından hedefine ulaşıp ulaşmayacağına dair de şüphelerimiz bulunmaktadır” dedi.

Bahçıvan; reel sektörün içinden geçmekte olduğu zorlu koşullar düşünülerek enflasyon muhasebesinin tüm yönleriyle gözden geçirilerek sanayiciyi rahatlatacak bir kararın beklentisi içinde olduklarını kaydetti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, enflasyon kaynaklı fiktif gelirler nedeniyle, kaynakların vergiye ayrılmak durumunda kalınmasının yatırım yapma iştahını önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini hatırlatarak, “Yeni yatırımlara, yeni istihdama en çok ihtiyaç duyduğumuz ve duyacağımız bir dönemde, yatırımların adeta cezalandırılması ekonominin geneli üzerinde de olumsuzluk yaratacaktır. Vergi, gerçekleşen gelir üzerinden alınmalıdır” dedi.

Beyan süresine dikkat çeken Yorgancılar “Gelir sağlamayan/duran yatırımlar üzerinden vergi almak sanayicinin sırtında yeni bir yük demektir. Beyan süresi geçmeden karar, ivedilikle yeniden gözden geçirilmelidir” talebini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İş dünyasından ‘haksız vergi’ye tepki büyüyor: ‘Yatırımlar cezalandırılmasın’
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz