Akyüz, eşi ve kızıyla Maçka ilçesine yerleşerek yeni bir düzen kurduklarını söyledi. Arkadaşından kaktüs yetiştirmeyi öğrendiğini dile getiren Akyüz, “Bu çiçekleri gördüm, ‘Nasıl oluyor?’ diye merak ettim. Ona yardım ederek nasıl üretildiğini, satışını öğrendim. Sonrasında İstanbul’da 20 metrelik iki sera kurdum ve üretmeye devam ettim.” dedi.
Akyüz, 1800 rakımda köklendirdiği ürünleri İstanbul’daki çiçek firmalarına gönderdiğini belirterek, “Kaktüsü ben burada yetiştirdiysem Trabzon’un her köyünde her yöresinde yetişir. Eğer yetiştirecekse kök isteyene de veririz. Burada iki senede köklerden aldığım yavruları yeniden dikerek çoğalttım. Geçen yıl ürün sattım, bu ikinci sefer. Yapmak isteyen her şekilde yapar.” ifadesini kullandı.
“Burada yapacağımı öğrendiği zaman, ‘Burada olmaz, kaktüs sıcağı seviyor.’ dedi. Denedim ve kendisi buraya gelince şaşırdı yani İstanbul’da bu ürünü bu kadar kaliteli yapamıyorduk. Bu malın üremesi için havanın serin olması lazım. Sürekli güneş kaktüsü kavuruyor. Kavrulduğu zaman da üremiyor ama burası çok dengeli. Hollanda’nın ayarında bir yerdir. Hollanda bu işte başarılıysa biz ondan daha başarılı oluruz.”
Akyüz, kaktüs yetiştirmek isteyenlere bedava kök vererek yardımcı olabileceğini dile getirerek, “Öğrenmek isteyenlere kapım açık. Nasıl üreteceğini anlatırım, üretsin, hatta ürettiği malı da ondan satın alırım.” dedi.
Trabzon’a yerleşince İstanbul’daki seraları oğluna devrettiğini anlatan 54 yaşındaki Akyüz, iki yıl önce seradan getirdiği köklerle Maçka’da da deneme amaçlı üretime başladığını ifade etti.
Yorumlar kapalı.