Listenin yıllardır zirvesinde yer alan İspanyol inşaat devi Grupo ACS, iştiraklerinden Grupo Cobra’yı Fransız Vinci firmasına satmasının ardından zirveyi de Vinci’ye bırakmak zorunda kaldı. 2022 verilerine göre, Vinci’nin uluslararası projelerden elde ettiği ciro 36 milyar dolara ulaşırken, toplam cirosu ise 66 milyar dolar olarak kaydedildi.
Bu yılki listede Türkiye’den tam 43 müteahhitlik firması yer almayı başardı. Türk şirketlerinin yurtdışında gerçekleştirdiği projelerden elde ettiği toplam gelir ise 18,77 milyar dolara ulaştı. En büyük Türk firması olarak dikkat çeken Limak, 48. sırada yer alarak ülkemizi temsil etti.
Uluslararası müteahhitlik sektöründe en fazla firmaya sahip ülke Çin. Çin’in bu kadar güçlü olmasının temel nedeni ise çoğu firmanın devlet destekli olması. NATO Mühendisi Erhan Mataracı’ya göre, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kendi finanse ettiği projeleri, yine devlet kontrolündeki firmalar aracılığıyla hayata geçirmesi, bu firmaların toplam cirolarını artırıyor.
Fransa ve İspanya gibi eski sömürgeci ülkelerin, eski kolonilerdeki etkinliği hâlâ devam ediyor. Mataracı, Güney Amerika’da İspanyol, Afrika’da ise Fransız firmalarının büyük projeleri üstlendiğine dikkat çekti. Bu durum, eski sömürge ülkelerin, hâlâ bazı bölgelerdeki inşaat sektörünü domine ettiğini gösteriyor.
Erhan Mataracı, Avrupalı müteahhitlik firmalarının etkili olmasının en büyük nedenini, finans, tedarik ve inşaat alanında tam bir bütünlük kurmalarına bağladı. AB fonları ile finanse edilen projelerde genellikle malzemelerin ve iş gücünün AB ülkelerinden tedarik edilmesi şart koşuluyor. Bu strateji, Avrupa ülkelerinin projeleri finanse ederken, aynı zamanda kendi ekonomilerine de katkı sağlamalarını mümkün kılıyor.
Erhan Mataracı, Türkiye’den listeye giren 43 firmanın, nicelik açısından başarıyı yakaladığına, ancak niteliksel olarak hala yetersiz olduğuna dikkat çekti. Limak gibi bir firmanın 48. sırada yer alması, diğer Türk firmalarının ise çok daha gerilerde olması, sektördeki başarıların sınırlı kaldığını gösteriyor. Mataracı, “Türk firmalarının yapmış olduğu toplam ciro ise listenin birinci olan firmanın yarısı kadar kalıyor. Nicelik olarak çok başarılı olarak gördüğümüz bu listenin nitelik açısından yeterli olmadığını görebiliyoruz” diyerek, Türk müteahhitlik firmalarının globalde yeterli teknolojik ve finansal güce sahip olmadığını belirtti.
Yorumlar kapalı.