Uçak, “Türkiye’nin mandalinası, hem iç piyasa hem de ihracat için yeterli seviyede. Tüm vatandaşlarımızı sonbahar ve kış mevsimlerinde sağlıklı kalmaları için günde 2-3 mandalina tüketmeye davet ediyoruz” dedi.
Uçak, mandalina ihracatının narenciye ihracatının yüzde 52’sini oluşturduğunu belirterek, “2023 yılında Türkiye’nin yaş meyve sebze ürünleri ihracatında mandalina 576 milyon dolarlık bir değerle en çok ihraç edilen ürün oldu. 2023 yılında toplam narenciye ihracatının 1 milyar 112 milyon dolar olduğunu göz önünde bulundurursak, mandalina ihracatı önemli bir pay aldı. Satsuma mandalinanın ihracatı ise 2023 yılında 134 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024’ün ilk dokuz ayında mandalina ihracatımız yüzde 3 artışla 235 milyon dolara yükseldi. Bu yıl sonunda mandalina ihracatını 600 milyon dolara, Satsuma mandalinasını ise 150 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
İzmir’de bu yıl 166 bin ton Satsuma mandalina üretimi beklediklerini ifade eden Uçak, İzmir Valiliği ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nün mandalina üreticilerine sağladığı 24 bin Akdeniz meyve sineği tuzağının, zararlıların azalmasına katkı sağladığını belirtti. Uçak, “Mandalina kalitesi ihracat için uygun. Üreticilerin emeğinin karşılığını alacağı bir sezon olması için ihracatçılarımız çaba gösterecek” dedi.
Satsuma mandalina ihracatında Rusya Federasyonu, 90 milyon dolarlık ihracatla birinci sırada yer alırken, onu 24 milyon dolarla Ukrayna ve 3,5 milyon dolarla Sırbistan takip etti. Türkiye, 2023 yılında 47 ülkeye Satsuma mandalina ihraç etti.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin, Ege Üniversitesi ile birlikte mandalinada kayıpları önlemek amacıyla kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü de sözlerine ekleyen Uçak, kayıpların sebeplerini belirlediklerini ve bu kayıpları azaltmak için eğitim faaliyetleri gerçekleştireceklerini açıkladı.
Yorumlar kapalı.