Kakao fiyatları yükselişte: Çikolataya zam gelecek mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En büyük şekerleme şirketlerinin çoğu – Hershey, M&M’s üreticisi Mars, Kinder’in sahibi Ferrero ve Cadbury’nin sahibi Mondelez – kendilerini bu gibi olaylardan korumak için önemli emtialara ödedikleri fiyatları sabitleyen uzun vadeli sözleşmeler sayesinde kakao maliyetlerindeki artıştan muhtemelen korunuyor. Bu da onlara sorunla boğuşmak için biraz zaman kazandırıyor. Ancak 2025 yılına gelindiğinde, kakaoları için muhtemelen çok daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

Müşterilerine kakao fiyatlarındaki artış gibi sorunlarla nasıl başa çıkacakları konusunda tavsiyelerde bulunan Clarkston Consulting’in tüketici ürünleri sorumlusu Steve Rosenstock, “Bu durum, bu şirketlerin işlerini yönetme biçimlerini kesinlikle etkiliyor, çünkü maliyet etkisi inanılmaz derecede önemli” diyor.

Mars bu habere görüş vermeyi reddetti. Mondelez, Ferrero ve Hershey ise CNBC’nin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Dünya kakao arzının büyük bölümünü yetiştiren Batı Afrika, mahsul hastalıkları ve çiftçilere satış noktasında ödenen ve çiftlik kapısı fiyatlandırması olarak adlandırılan düşük fiyatlardan etkilenerek bölgeyi kakao yerine kauçuk gibi daha kazançlı ürünler yetiştirmeye itiyor. Rabobank’ın Mayıs ayında yayınladığı bir rapora göre, bu sezonki kakao mahsulünün en az altmış yılın en büyük açığını vermesi bekleniyor.

Reuters Çarşamba günü, ikinci en büyük kakao üreticisi olan Gana’nın 350 bin tona kadar fasulye teslimatını gelecek sezona ertelemek istediğini ve fiyatların yeniden yükseldiğini bildirdi.

Mondelez ve Hershey yöneticileri son yatırımcı bilgilendirme toplantısında, kakaodaki artışın en azından bir kısmının piyasa spekülasyonlarından kaynaklandığına inandıklarını söyledi. Yeni mahsul hakkında daha fazla bilgi edinildiğinde fiyatlar Eylül ayında düşebilir – ancak bu normale dönecekleri anlamına gelmiyor.

Emtianın artan maliyeti birçok gıda şirketi için zor bir zamana denk geliyor. Son iki yılda birçok şirket, daha geniş bir emtia yelpazesini etkileyen enflasyonla başa çıkmak için fiyatları yükseltti. Sonuç olarak, tüketiciler ne satın alacakları konusunda daha seçici hale geldi ve marketlerde gördükleri fiyatlardan daha memnuniyetsiz hale geldiler. Tüketicilerin değere odaklanması, kakaonun yüksek maliyetiyle başa çıkmak için fiyatlandırma söz konusu olduğunda şekerleme şirketlerine çok az hareket alanı bırakıyor.

Bir de “shrinkflation” var, son iki yıldır herkesin diline pelesenk olmuş bir kelime. Şirketler bir ürünün miktarını ya da ağırlığını azaltırken fiyatı aynı kalıyor. Ancak tüketiciler bu numaranın farkına varmış durumda. Ekim ayında yapılan bir YouGov anketi, ABD’li katılımcıların yüzde 72’sinin gıda ürünlerindeki küçülmeyi fark ettiğini ortaya koydu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kakao fiyatları yükselişte: Çikolataya zam gelecek mi?

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz