1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kiracılar ve Ev Sahipleri Dikkat: 20 Bin Lira Kira İtirazına Mahkemeden Dikkat Çeken Kira Kararı

Kiracılar ve Ev Sahipleri Dikkat: 20 Bin Lira Kira İtirazına Mahkemeden Dikkat Çeken Kira Kararı

featured
service

Son yıllarda hızla artan kira fiyatları, ev sahibi ve kiracılar arasında sık sık anlaşmazlıklara neden oluyor. Kira artış dönemlerinde yaşanan bu tür anlaşmazlıklar, mahkemelere taşınıyor. Beşiktaş’ta yaşanan olayda da benzer bir durum söz konusu oldu.

Avukat Aylin Esra Eren’in verdiği bilgilere göre, Beşiktaş Levent’teki çok işlek bir cadde üzerinde yer alan bir apartmanda yaşayan kiracı, 2006 yılından bu yana aynı evde oturuyor. Kiracı, eve ilk taşındığında 1.900 TL kira öderken, yıllar içerisinde TÜFE oranlarına göre zam yapılmış. Ancak pandemi sonrası getirilen yüzde 25’lik zam sınırından sonra ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlık başladı. Ev sahibi, 9 bin 500 TL olan kirayı 20 bin TL’ye çıkarmak isteyince, dava süreci başladı.

Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, kiralanan taşınmazın güncel değerini tespit etmek için keşif gerçekleştirdi. Rapor, 118 metrekarelik dairenin 34 bin TL kira bedeli olması gerektiğini ve 01.11.2022 tarihinde kira bedelinin en az 19 bin 500 TL olması gerektiğini belirtti.

“Karar olarak hakim 01.11.2022 kira dönemi başlangıç tarihinde 16 bin 500 TL aylık kira bedeli ödenmesi konusunda karar verdi. Bu bilirkişi raporundan daha az bir rakam oldu. Hakimler ücret taktirlerinde yüzde 15 hak ve nesafet indirimi uygulayabiliyor. Bu hak ve nesafet indirimi kiracı tarafın iyi niyetli olup olmadığına göre değerlendiriliyor. Kiracının 18 yıldır kiracı olması, taşınmaza zarar vermemesi, ev sahibi ve kiracı arasında ceza davası olmaması gibi etkenler bu durumu etkilemektedir.”

2023 yılı itibarıyla kira ödemeye devam eden kiracı, ev sahibinin talep ettiği 20 bin TL’lik kira bedeline itiraz etti. Ev sahibi ise İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’ne kira uyarlama davası açtı. Bu süreçte bilirkişi heyeti, taşınmazda keşif yaptı ve rapor hazırladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kiracılar ve Ev Sahipleri Dikkat: 20 Bin Lira Kira İtirazına Mahkemeden Dikkat Çeken Kira Kararı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz