Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla getirilen bu düzenlemeler, kira gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırmayı ve fahiş kira artışlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Ancak uygulamaya geçilmesiyle birlikte beklenmedik sonuçlar ortaya çıktı.
Özellikle kontrat yapmadan ve elden ödeme alarak vergi kaçıran ev sahipleri, yeni düzenlemelerden rahatsızlık duydu. Kiracıların da ceza alabileceği yönündeki duyurular üzerine, kontratı olmayan veya yenilemeyen kiracılar ev sahiplerine kontrat yapma talebinde bulundu. Ancak bazı ev sahipleri, vergi vermek istemediği için kiracıları tehdit ederek kira artışı yapma veya evi boşaltma gibi baskılarda bulundu.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, bu durum karşısında mağdur olan kiracılar, ev sahiplerinin haksız taleplerine karşı yasal yollara başvurmaya başladı. Kiracılar, mahkemelerde sözleşmelerin yenilenmesi ve ev sahiplerinin haksız taleplerinin reddedilmesi için dava açıyor.
Avukat Ercan Aslan “Maliye’nin bu kararı sonrası ev sahibine dava açmak isteyenlerin sayısında artış gözleniyor. Çünkü kontratsız ve elden ödeme şeklinde gelir sağlayan ev sahibi sayısı oldukça fazla. Eğer ev sahibi kira kontratı yapmayı reddediyor ve kirayı elden almak istiyorsa, bu durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz. Kiracılar mutlaka yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeli, ödemelerini banka üzerinden yapmalı. Böyle bir durumda kontrat talebinizi resmî bir şekilde (mesela noter aracılığıyla) iletmeniz haklarınızı koruyacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak için kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girilmemelidir” dedi.
Yorumlar kapalı.