KoçZer’in 45 bini aşkın tedarikçiye ve 130’dan fazla kategoriye yayılan uzmanlığını ve kurumsal satın alma sektörü deneyimini aktardığı ZerGO, güven unsurunu temel alarak, iş yeri ihtiyaçlarının, güvenli, nitelikli ve titizlikle seçilmiş tedarikçilerden online platformda temin edilmesini sağlıyor. İş yerlerinin, iş güvenliğinden ofis sarf malzemelerine, hırdavattan teknik ürünlere pek çok kategoride ihtiyaçlarına zengin satıcı portföyüyle yanıt verebilen ZerGO, 130 binden fazla ürünü farklı ödeme seçenekleri ile erişilebilir kılıyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan KoçZer Genel Müdürü Serhan Turfan, “Dünyada ve Türkiye’de online ticaret yükselişte, ancak B2B’de hem alıcı hem de satıcı beklentileri B2C ticarete göre değişkenlik gösteriyor. Her şeyden önce, kurumsal satın alma süreçlerinde en önemli konu güven. Satın alma sektöründe öncü bir şirket olarak, online satın almaya ilk başta kapalı devre e-ticaret platformumuz ZerOnline ile adım atmıştık. Terzi usulü adını verdiğimiz yöntemle şirketlere özel ürün katalogları ve tedarikçi anlaşmaları sunuyor, bayi yapılanmalarından teknoloji entegrasyonlarına kadar pek çok başlığı şirkete özel belirliyorduk. Değişen kullanıcı beklentileri ve B2B e-ticarete yönelik trend, bizi ZerGO’yu geliştirmeye teşvik etti” dedi.
Tahminler, işletmeler arası alışverişi tanımlayan B2B e-ticaret konseptinin bugün 11 trilyon dolarlık bir pazarı işaret ettiğini ve bu pazarın 2032’ye kadar 45 trilyon dolara yakın bir pazar oluşturacağını gösteriyor. Satın alırken kazanmanın şirketleri rekabette öne çıkaracağını ve daha çok şirketin ihtiyaçlarını karşılarken online alışverişe yöneleceğini öngördüklerini belirten Serhan Turfan, bu nedenle alıcı ve satıcı arasında kolay takip edilebilen, alıcıya ve satıcıya farklı avantajlar sunan dijital ve güvenli bir satın alma altyapısı kurduklarına değindi ve “ZerGO, iş yeri ihtiyaçları dikeyinde kurgulandığı için hem alıcıyı hem de satıcıyı gözeten avantajlar sunuyor. Satıcı şirketler ürünlerini sergilerken baremli fiyat belirleme özelliğiyle sipariş adedi değiştikçe müşteriye özel avantajları kendileri saptayabiliyor. Öte yandan alıcılar da spot alımlardan çoklu alımlara kadar, her ölçekte satın alma gerçekleştirebiliyor. Sipariş takibi, faturalaşma, taksitle ödeme ya da açık hesapla ödeme gibi alternatiflerimiz sayesinde iş yeri ihtiyaçlarını önceliklendiriyoruz ve B2B e-ticaret deneyimini pürüzsüz hale getirmek için çalışıyoruz” dedi.
Yorumlar kapalı.