Birden fazla konutu bulunan vatandaşlar için geçerli olacak düzenleme kapsamında 2 veya daha fazla ev için katlanarak artan emlak vergisi ödemesi yapılacak. Oturulan ev için normal vergi ödemesi yapılırken iki ve sonraki evler için daha yüksek vergi uygulaması geliyor. İlave vergi yükünü ne kadar olacağı hakkında net bir durum bulunmazken bu evler için katlamalı vergi oranlarının getirilmesi düşünülüyor.
KÖY EVLERİ VE YAZLIKLARDA DAHİL
Türkiye’de milyonlarca vatandaşın köyde babadan veya atadan kalma evleri bulunmaktadır. Bu evlerin Büyük bir kısmı varislerin hissesinde bulunurken köy evleri ikinci ev olarak değerlendirilecek. Vatandaşlar bu gayrimenkuller için yüksek vergiler ödemek durumunda kalacak.
Aynı durum yazlık evler içinde geçerli olacak. Ancak köy evlerine göre durum birazcık daha değişiklik gösteriyor. Çoğu yazdık çalışırken alınmış ve şimdiki emeklilikte kullanılan evler olarak faaliyet göstermektedir. Yetkililer yazlık adı altında değeri çok yüksek evlerin kapsam dışında kalması gerektiğini de vurguladı. Ancak genel olarak yazdıkların ikinci vergisi kapsamında olup olmayacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor.
Vergi reformu ile birlikte konuta yatırım yapan varlıklı kesimlerin gelirindeki artışı vergilendirmek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda köy evlerinin 2 vergisi dışında tutulması gerektiği belirtilirken yazlık evlerdeki durum ise tartışılmaya devam ediyor. Yetkililer köy evlerinin değil yüksek değerli yazlıkların da yeni vergi kapsamında yer almasının daha adil bir süreç olacağını söylüyor.
Köyde evi bulunan ya da yazdığı olan milyonlarca vatandaş bu düzenleme ile birlikte kara kara düşünmeye başladı. Çok zaman kullanılmayan gayrimenkuller için yüksek vergiler ödemek zorunda kalacak vatandaşlar bu durumun kendileri için büyük bir mali yük oluşturacağını söyledi. Taslak düzenleme doğrultusunda konut sahiplerinin vergi yükünün artacağı görülürken devlete ek gelir sağlanması amaçlanıyor. Köy evi ve yazlık sahiplerinin durumu göz önüne alındığında bu düzenlemenin Adil olup olmadığı konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu taslağı TBMM’ye sunması ile birlikte detaylarda netlik kazanacak.
Yorumlar kapalı.