1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi Çeken ve Kredi Kartı Kullananlar Dikkat: Bankalardan Geri Alabileceğiniz Ücretler

Kredi Çeken ve Kredi Kartı Kullananlar Dikkat: Bankalardan Geri Alabileceğiniz Ücretler

featured
service

Kredi kartı sahipleri, bankalar tarafından talep edilen yıllık aidat ücretleriyle sıkça karşılaşıyor. Bu ücretler, bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor ve özellikle yüksek limitli kredi kartlarında oldukça yüksek olabiliyor. Tüketici Kanunu’na göre, bankaların kart aidatı talep etmesi yasal bir zorunluluk değil.

6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 31. maddesine göre, bankaların aidat talep edebilmesi için tüketiciye aidatsız bir kart seçeneği sunması ve bu konuda müzakere yapması gerekiyor. Emsal mahkeme kararları da bankaların, bu müzakereleri ispatlayamadıkları durumlarda, tüketicilere ödedikleri aidatları geri iade etmeleri gerektiğini ortaya koyuyor.

Kredi çeken tüketicilerden bankalar tarafından talep edilen sigorta ücretleri de iade edilebilir. Bankalar, kredi kullanımı sırasında zorunlu olarak sigorta yaptırılmasını talep edebilir. Ancak, tüketicilerin sigorta şirketini seçme zorunluluğu bulunmuyor. Bu durumda, tüketiciler ödedikleri sigorta ücretlerinin iadesini talep edebilirler. Yargıtay’ın bu konuda verdiği emsal kararlar, sigorta bedellerinin geri alınabileceğini gösteriyor.

Kredinin teminatı olarak yapılan ekspertizler için bankalar tarafından talep edilen ücretler de iade edilebilir. Ancak, bu ücretlerin net bir fatura ile belgelenmesi gerekiyor. Bankaların genellikle birden fazla kişiyi tek bir faturada topladığı durumlar, fatura üzerindeki miktarın net olmaması nedeniyle itiraza açık olabiliyor. Tüketiciler, açık ve net bir fatura almadıkları takdirde, bu ücretlere itiraz edebilir ve gerekirse hakem heyetine başvurabilirler.

2014 yılında yürürlüğe giren Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği’ne göre, kredi dosya masraflarının, kullanılan kredinin en fazla binde 5’i kadar olabileceği belirtilmiştir. Tüketiciler, fazla tahsil edilen dosya masraflarını geri almak için bankaya yazılı talepte bulunabilirler. Banka iadeyi gerçekleştirmediğinde, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yaparak bu ücreti geri alabilirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi Çeken ve Kredi Kartı Kullananlar Dikkat: Bankalardan Geri Alabileceğiniz Ücretler
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz