1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi kartı borcu büyüyor

Kredi kartı borcu büyüyor

featured
service

Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinden oluşan tüketici kredilerinde de belirgin bir artış gözlendi. Altı ayda 212 milyar 634 milyon liralık artışla tüketici kredileri yüzde 14.4 oranında büyüdü ve toplam hacim 1 trilyon 726 milyar lira oldu. İlk çeyrekte toplam kart harcamaları yıllık yüzde 122.2 artarak 3 trilyon lira olurken, ikinci çeyrekte bu artış yüzde 99.1 ile 3.6 trilyon liraya ulaştı.

Haziran sonu itibarıyla ihtiyaç kredisi faiz oranları bileşik ortalamada yüzde 74.6, ticari kredi faiz oranları ise yüzde 61.1’e yükseldi. Türk Lirası (TL) kredilerinin büyümesi yılın ikinci çeyreğinde yavaşladı. 2024’ün ilk yarısında bankaların toplam kredi hacmi 2 trilyon 173 milyar lira artarak yüzde 18.6 büyüme ile 13 trilyon 803 milyar liraya ulaştı.

Altı aylık kredi büyümesinin 525 milyar 895 milyon liralık kısmı tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına yönelik oldu. Ticari kredi hacmi ise 1 trilyon 647 milyar lira artış gösterdi. Bu kapsamda, bankacılık sektörünün tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları toplam hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 19.70 büyüyerek 3 trilyon 195 milyar liraya yükseldi. Toplam ticari kredi hacmi ise yüzde 18.4 artarak 10 trilyon 609 milyar liraya ulaştı. TL krediler ilk çeyrekte yüzde 8.8 artış gösterirken, ikinci çeyrekte büyüme yüzde 3.9’a düştü.

Ekonomistler, bireysel borçlanmadaki bu hızlı artışın ekonomik belirsizliklere işaret ettiğini ve dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Kredi kartı kullanımındaki artış, tüketici harcamalarının önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor ve bu eğilim, ekonomik politikaların gelecekteki yönünü belirlemede kritik bir rol oynayabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi kartı borcu büyüyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz