1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi Kartı Limitlerine Ayar! Meclis’e Geliyor: 100 Bin TL ve Üzerinde Kart Limiti Olanlar Dikkat!

Kredi Kartı Limitlerine Ayar! Meclis’e Geliyor: 100 Bin TL ve Üzerinde Kart Limiti Olanlar Dikkat!

featured
service

Kanun teklifinde yer alan maddeye göre limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kredi kartı sahiplerinden Savunma Sanayi Destek Fonuna her yıl 750 TL alınması gündeme geldi.

Mevcut uygulamada tüm bankalardaki toplam kredi kartı limiti; kart sahibi olduğu ilk yıl aylık ortalama net gelirin 2 katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirin 4 katını geçemiyor. Ancak bankaların son dönemlerde gelirin oldukça üzerinde kart limitleri uyguladığı ifade ediliyordu.

2025-2027 dönemini içeren yeni Orta Vadeli Programı’nda (OVP) yer alan bilgilere göre kredi kartına gerçekçi limit ayarı gelmesi planlanıyordu. Bu kapsamda bireylerin gerçek gelirle uyumunu artırmak için, SGK kapsamında toplanan veri setleri ile Risk Merkezi veri setlerinin entegrasyonu sağlanması planlanıyordu.

Türkiye Bankalar Birliğinin paylaştığı verilere göre, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınanların sayısı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yükseldi. 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde 899 bin kişi bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınmıştı. Aynı dönem içinde çektikleri kredi borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı ise 737 bin oldu.

Böylece yılın ilk altı ayında, bir önceki yılın ilk altı ayına göre kredi kartı ve kredi borçları yüzünden yasal takibe giren kişi sayısı yüzde 39 artarak 1 milyon 213 bine ulaştı.

Risk Merkezinin Ağustos 2024 verileri ise borçluluk oranlarındaki ciddi artışa dikkat çekti. Buna göre bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 96 milyar liraya çıktı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi Kartı Limitlerine Ayar! Meclis’e Geliyor: 100 Bin TL ve Üzerinde Kart Limiti Olanlar Dikkat!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz