1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi kartı olanlar yakın markaj altında: Ödenmeyen borçta rekor geldi!

Kredi kartı olanlar yakın markaj altında: Ödenmeyen borçta rekor geldi!

featured
service

Geçen yıl Mayıs ayı sonunda, Merkez Bankası verilerine göre, 13 haftalık yıllıklandırılmış toplam kredi kartı büyüme hızı yüzde 258,34 seviyesindeydi. Bireysel kredi kartlarında bu büyüme yüzde 273,14, kurumsal kredi kartlarında ise yüzde 228,86 olarak gerçekleşmişti. Haziran ayında başlayan politika faizi artırımlarıyla birlikte bu büyüme hızları yüzde 200’ün altına düşerken, Kasım 2023’te yüzde 66,42’ye kadar geriledi. Özellikle kurumsal kredi kartlarındaki büyüme hızının yüzde 20 seviyelerine kadar gerilemesi, genel büyüme hızındaki düşüşte büyük rol oynadı. Bireysel kredi kartlarındaki büyüme hızı ise geçen yıl yüzde 80’nin altına hiç gerilemedi.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre; yeni yılla birlikte kredi kartı harcamalarının büyüme hızı yeniden yüzde 100’ün üzerine çıkmıştı. Ancak Merkez Bankası’nın politika faiz artışlarını kredi kartı faizlerine yansıtma uygulamasından vazgeçmesiyle, mart sonunda bu hız 2024’te ilk kez yüzde 100’ün altına düştü. Bu düşüş, bireysel kredi kartlarında daha hızlı olmak üzere devam etti. 31 Mayıs ile biten hafta itibarıyla, toplam kredi kartı büyüme hızı yüzde 52,74’e, bireysel kredi kartı büyüme hızı yüzde 51,27’ye ve kurumsal kredi kartı büyüme hızı yüzde 57,01’e indi. Bu yıl, geçen yılın aksine, bireysel kredi kartı büyüme hızı daha çok geriledi.

BDDK verilerine göre, 31 Mayıs ile biten hafta itibarıyla bireysel kredi kartı harcamaları 1.45 trilyon liraya yükselirken, faize duyarlı taksitsiz kredi kartı harcamaları 916.5 milyar lira ile 1 trilyona doğru hızla ilerledi. Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, kredi kartından faize bırakılan borç tutarı artarken, bu tutarın toplam kredi kartı borcuna oranı tarihsel ortalamanın sınırlı miktarda üzerine çıktı. Asgari ödeme oranı ve üzerinde ödeme yapılan kartlarda faize bırakılan borçların toplam kart bakiyesine oranı yüzde 13,7, asgari ödeme oranının altında ödeme yapılan kartlarda gecikmeye bırakılan borçların oranı ise yüzde 9,1 seviyesinde oldu.

Bankacılık sektörü yetkilileri, kredi kartı harcamaları büyüme hızı yılın en düşük seviyesine inmiş olsa da kredi kartı borçlarını ödeyememe sorununda artış yaşandığını belirtiyor. 30-90 gün geciken borçların yer aldığı ikinci grup yani yakın izlemedeki kredilerde, özellikle kredi kartı borçları nedeniyle artış yaşanıyor. Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu da bu durumu doğruluyor. Raporda, kredi riskliliğinde önemli derecede artış olan kredilerin bankacılık sektöründe yakın izlemede takip edildiği belirtiliyor. Mart 2024 itibariyle ticari segmentte ödemesi geciken kredilerin oranı yüzde 0,9 seviyesinde iken, bireysel kredilerde bu oran yüzde 2,8’e çıktı.

Bireysel kredilerde tüm gecikme sürelerinde ödemesi geciken kredi oranı yükseldi. Bireysel kredilerin alt kırınımlarına bakıldığında, ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında gecikme oranının arttığı gözlendi. Eylül 2023’te ödemesi geciken ve yakın izlemede sınıflandırılan bireysel kredi kartlarının oranı yüzde 2,2 seviyesindeyken, Mart 2024’te bu oran yüzde 3’ün üzerine çıktı. Öte yandan, kredi kartları hariç 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış toplam kredi büyümesi 31 Mayıs haftasında yüzde 38,37 seviyesine geriledi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 39,38 seviyesindeydi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi kartı olanlar yakın markaj altında: Ödenmeyen borçta rekor geldi!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz