1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi Kartları Patladı: Vatandaşın Borcu 4 Trilyon Lira Sınırında!

Kredi Kartları Patladı: Vatandaşın Borcu 4 Trilyon Lira Sınırında!

featured
service

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireysel kredi kart borçlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 25 milyon SGK’lı çalışan ve 15 milyon emeklinin açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşadığını ifade eden Gürer, kredi kartı ile ay sonunu getirmeye çalışan bir kesimin olduğunu, bireysel kart borçlarının 3,34 trilyon liraya yükseldiğini kaydetti.

Gürer, şunları söyledi:

“Ekonominin bozuk olduğunu söylediğimizde sokakta otomobiller ve evler konu edilip lüks lokantalarda yapılan tüketimler öne çıkarılıyor. Oysa ülkede derinleşen bir yoksulluk var. Emeklilerin, sabit ve dar gelirlilerin, asgari ücretlilerin yaşam koşulları daraldı. Tüketim alışkanlıkları değişti. Marketlerde fiyatlarına göre müşteri ayrımı oluştu. Çarşı ve pazarlarda hesap yaparak alışveriş yapılır oldu. Bu bağlamda, elde kalan kredi kartı ile alışveriş yaparak ay sonunu getirmeye çalışan geniş bir yoksul kesim var. Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 19-26 Temmuz haftasında 52,7 milyar lira daha artarak 3,34 trilyon liraya yükselmesi de bu sürecin bir göstergesidir. BDDK’nın verilerine göre, bu yılın ilk yarısında vatandaşlar bankalara 226,7 milyar lirası tüketici kredileri, 150,7 milyar lirası da kredi kartı borçları olmak üzere toplam 377,8 milyar lira faiz ödemesi yaptılar. Faiz ödemelerine rağmen borçlanmanın devam etmesi, çaresizliğin bir işaretidir.

Kredi kartı ve kredi ile ayakta duran kesimlerin yanında, ülkemizde banka mevduatları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede, mevduatın yüzde 75.5’inin, varlığı milyon üzerinde olanlara ait olduğu görülüyor. Bir yanda zamlar ve vergilerle artan yaşam pahalılığı ile sorun yaşayanlar, ki bunlar çoğunluğu oluşturuyor, diğer yanda sistemden fayda sağlayanların varlığı belirginleşiyor. Yüksek faiz, parası olanlar için ek gelir kapısı durumunda.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi Kartları Patladı: Vatandaşın Borcu 4 Trilyon Lira Sınırında!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz