1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi sızdırıldı! Yabancı bankaların borsa vurgunu

Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi sızdırıldı! Yabancı bankaların borsa vurgunu

featured
service

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre; Merkez Bankası’nın Kur gözetmeli mevduattan KKM Türk Lirası’nı mevduata manipülasyonu amaçlayan şartname, piyasalar kapandıktan sonra açıklanmasına karşın bu bilgiyi evvelden haber alan Amerikan yatırım fonları geçen cuma günü seans başlar başlamaz satışa geçti.

Piyasada birkaç haftadan beri “bankalar ucuz, yabancı yatırımcılar banka paylarında yüklü alım yapıyor” haberleri pompalanıp maliyetlerin yükselmesine neden olundu. Taşıtı müesseselerin hemen hepsinin model portföylerinde birkaç bankanın yer alması yerli yatırımcıyı da bankacılık sektörü paylarına yöneltti. Endeksin soluksuz bir biçimde 7.800’lere doğru tırmanması sebebiyle piyasada bir düzenleme beklenmedik bir şey değildi. Ancak zati ucuz kalmış bankacılık sektöründe kimse yüzde 5’lere varan bir düşüş de beklenmiyordu.

Sabah seansında evvel Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği, ardından Türk-Rus ilişkilerinde gerginlik dedikoduları endekste minik çaplı düzenlemelere neden olsa da hakikat ardından başlayan bankacılık sektöründe milyonlarca lot payın satışıyla çöküş başladı.

KKM tertip etmesine ait beyannamede bankalara bazı mükelleflikler getirilmesi sebebiyle banka paylarının değer kaybedeceği aşinasından bankacılık sektörüne ait milyonlarca lot payı bulunan Merrill Lynch “Bank of America” ile HSCB satışta başı çekti. Bu iki bankayı yerli taşıtı müesseselerden Yatırım Finansman ve AK Yatırım izledi. Bankacılık sektörü paylarında büyük düşüş yaşanırken Garanti Bankası paylarında devre kesici uygulandı. Satışları İş Yatırım, Millet Yatırım ve Unlu Menkuller işletmeyi büyük alım yaparak karşılaması sebebiyle bankacılık sektörünün düşüş oranı 4.6’da kaldı. Yasadışı olan İnsider Trading içeriden bilgi alanların ticareti yoluyla haksız hasılat sağlama olarak değerlendirilen KKM haberinin sızdırılması yerli ve minik yatırımcıları hasara uğrattı.

KKM’nin ilk uygulamaya konacağı gece de bu bilgiyi evvelden haber alanlar hem milyonlarca lira döviz satmış hem de toplu pay satışıyla borsada haksız hasılat elde etmiş oldu. Habersiz olan yatırımcıların ise dövizleri ve payları ellerinde patladı. Ne ilk KKM şartnamesinde ne de hafta sonu yayımlanan bildiriyi kim ya da kimlerin sızdırdığına ait soruşturma açılmadı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi sızdırıldı! Yabancı bankaların borsa vurgunu
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz