BORÇLAR HIZLA YÜKSELİYOR
IMF, küresel kamu borcunun GSYİH’ye oranının 2030 yılına kadar %100’e ulaşabileceğini öngörüyor. Bu, dünyanın toplam ekonomik üretiminin borçla eşit bir seviyeye geleceği anlamına geliyor. Öte yandan, hükümetlerin borç yönetiminde yeterli önlemleri alamaması, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi ekonomik ve sosyal krizlere yol açabilir.
ABD VE ÇİN: KÜRESEL BORCUN YARISINDAN FAZLASI
Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, toplam küresel borcun %34,6’sını oluşturarak 36,1 trilyon dolarlık kamu borcuyla listenin başında yer alıyor. ABD’nin kamu borcu, ülkenin GSYİH’sinin %121’ine eşit. İkinci sırada yer alan Çin’in kamu borcu ise 16,5 trilyon dolara ulaşmış durumda ve küresel borcun %16,1’ini oluşturuyor.
IMF’ye göre, ABD ve Çin’in borç seviyelerinin çıkarılması durumunda küresel kamu borcunun GSYİH’ye oranı %20 azalacak. Ancak bu iki ülkenin borç yükü, küresel finansal sistem üzerindeki riskleri de artırıyor.
DÜNYANIN EN BORÇLU ÜLKELERİ
2024 yılı itibarıyla dünyanın en borçlu 10 ülkesi şu şekilde sıralanıyor:
Al Jazeera’nin haberine göre Arap ülkeleri arasında en borçlu ülke, 345,5 milyar dolarlık kamu borcuyla Mısır. Onu 311,5 milyar dolarla Suudi Arabistan ve 171,1 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip ediyor. Gelişmekte olan ülkeler, genellikle altyapı projelerini ve kamu harcamalarını finanse etmek için borçlanmayı tercih ediyor. Ancak aşırı borçlanma, bu ülkeler için ciddi maliyetler yaratıyor.
Yorumlar kapalı.