1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

featured
service

ABD pay piyasalarında dün tatil nedeniyle işlem yapılmazken, bugün ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %3,92 seviyelerinde, dolar endeksi ise 101,8’de bulunuyor. Altının ons fiyatı %0,2 azalarak 2.494 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı %0,1 düşüşle 77,1 dolara düştü. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

Avrupa borsalarında dün karışık bir görünüm vardı ve ekonomik aktiviteye yönelik endişeler devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapacağına dair beklentiler yüksek, ancak üçüncü bir faiz indiriminin olup olmayacağı, makroekonomik verilerle netlik kazanabilir. ECB üyesi Claudia Buch, Avro Bölgesi bankalarının sermaye yönetiminde jeopolitik riskleri göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

Almanya’da temmuz ayında 43,2 puan olan imalat sanayi PMI, ağustosta 42,4 puana gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine indi. Avro Bölgesi’nde ise imalat sanayi PMI, temmuzdaki 45,8 seviyesinde kalmayı sürdürdü, bu da faaliyetlerin büyüme bölgesinin altında kaldığını gösteriyor. Ayrıca, Alman otomobil üreticisi Volkswagen, maliyet tasarrufları ve yeniden yapılandırma kapsamında Almanya’da fabrika kapatma ihtimalini gündeme getirdi.

İspanya, ocak-temmuz döneminde turist sayısında 53 milyon 370 bin ile rekor kırarken, turizm gelirleri de 71 milyar avroyu aşarak bir başka rekor daha kırdı. Avrupa borsa endekslerinde ise Almanya’nın DAX 40 endeksi %0,13 ve Fransa’nın CAC 40 endeksi %0,20 değer kazanırken, İtalya’nın FTSE MIB ve İngiltere’nin FTSE 100 endeksleri %0,15 oranında geriledi. Avrupa endeks vadeli kontratları da karışık bir seyirle açıldı.

Asya piyasalarında ise negatif bir eğilim görülüyor. Güney Kore’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık bazda Mart 2021’den bu yana en düşük artışı gösterdi. TÜFE aylık %0,4 ve yıllık %2 artış kaydetti. Ayrıca, ABD’li çip üreticisi Intel’in Japonya’da yarı iletken alanında bir AR-GE merkezi kuracağı bilgisi gündemde.

Dolar/yen paritesi, dört günlük yükseliş serisinin ardından %0,3 azalarak 146,5 seviyesinde işlem görüyor. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bir sonraki faiz artırımı için Ocak ayını işaret ettiği fiyatlamalar güçlendi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,2, Güney Kore’de Kospi %0,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,4 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,5 gerilerken, Hindistan’da Sensex endeksi %0,31 artışla rekor seviyede kapandı.

Fed’in sıkı para politikası: Küresel piyasalar negatif…

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek %2,82 artışla 10.110,18 puandan kapandı. Bugün gözler ağustos ayı enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. AA Finans’ın Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, ağustosta Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) %2,64 artması bekleniyor. Yıllık enflasyonun ise %61,78’den %52,20’ye inmesi öngörülüyor. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ise %42,84 oldu.

Dolar/TL, dün %0,6 değer kaybederek 33,882’den kapanırken, bugün bankalararası piyasada %0,2 artışla 33,9390 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, enflasyon ve finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları verilerinin yanı sıra ABD’de imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 10.200 ve 10.300 seviyelerinin direnç, 10.000 ve 9.900 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu ifade ediyorlar.

Bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz