Manisa’da üreten perişan oldu, sökümü başladı: 80 bin dekara ulaştı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mildiyö hastalığının yanı sıra üzüm bağlarında işçilik, zirai ilaç, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle söküm başlarken, yerine zeytin fidanı dikimi daha da hızlandı.

Hızla artan zeytin üretimi alanı 80 bin dekara ulaşırken, bu yıl dünya çapında yaşanan ‘Mildiyö’ hastalığının Alaşehir’de de üzüm bağlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkati çeken Alaşehir Ziraat Odası Danışmanı Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, “Birçok üreticimizin bağında yüzde 100’lere varan zarar meydana geldi. Dünya çapında yaşanan iklim değişikliği, bölgemizde yaşanan yer altı sularındaki bor miktarının artması, bağların bakımındaki zorluk ve maliyetlerinin artması, üzüm üreticilerini daha az maliyetli olan zeytin üretimine yönlendirdi” dedi.

Alaşehirli çiftçi Rasim Bahçalı ise, “Üzüm bağına göre zeytinde işçilik ve ürün maliyeti daha az. Bu yüzden bazı üreticilerimiz bağları sökerek, yerine fidanları dikiyor. Bağların bakımları ve masrafları, işçiliği maliyetli geldiğinden bağları kazıp, yerine sofralık ve yağlık zeytin dikiyoruz” diye konuştu.

Mildiyö, bitkileri etkileyen mantar kaynaklı bir hastalık türüdür. Farklı bitki türlerini etkileyen çeşitli mildiyö çeşitleri olsa da, genel olarak bitkilerin yapraklarının alt kısmında gri renkli mantar oluşumu ile kendini belli eder.

Mildiyö çoğunlukla nemli ve serin iklim koşullarında görülür. Yüksek nem oranı ve 10-17 derece arasındaki sıcaklıklar mildiyö oluşumunu teşvik eder. Bu nedenle erken ilkbahar ve sonbahar aylarında mildiyö hastalığına daha sık rastlanır.

– Mildiyö hastalığına yakalanan yaprakların gelişmesi durur,- Yapraklar aşağı doğru kıvrılır ve kalınlaşır,- Yaprakların ön yüzünde renk değişimi olur,- Mildiyö ile mücadele edilmezse bitkinin verimi düşer,

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Manisa’da üreten perişan oldu, sökümü başladı: 80 bin dekara ulaştı!

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz