1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. MB Başkan Yardımcısı Karahan yarın açıklanacak OVP’ye dikkat çekti: Maliye politikası enflasyonla mücadelede belirleyici olacak

MB Başkan Yardımcısı Karahan yarın açıklanacak OVP’ye dikkat çekti: Maliye politikası enflasyonla mücadelede belirleyici olacak

featured
service

Geçen yıl Temmuz ayında Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanan Hatice Karahan, Başkan Fatih Karahasan ve Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın piyasalarda yakından takip edilen görüşlerini destekleyici açıklamalarda bulundu. Karahan, Reuters ile yaptığı söyleşide, “Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak” dedi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan

Karahan, TCMB’nin geçtiğimiz yıl genel seçimlerin ardından uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikalarının bir sonucu olarak politika faizini Mart ayında 4,150 baz puan artırdığını hatırlattı. Şu anda politika faizi beş aydır yüzde 50 seviyesinde sabit tutuluyor. Karahan, maliye politikasının dezenflasyona vereceği desteğe vurgu yaparak, yarın açıklanacak Orta Vadeli Program’ın (OVP) bu süreçte önemli bir yol haritası sunacağını belirtti.

Ekonomi yönetimi, yarın saat 09:00’da açıklanacak OVP’de, fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele odaklı ana yaklaşımın korunacağını duyurdu. OVP’de, bu yıl için bütçe açığının GSYH’ya oranının yüzde 6.4’ten yüzde 5’e, hatta biraz altına revize edilmesi bekleniyor. Ayrıca, olası yeni bütçe önlemleri ve ilerleyen yıllardaki bütçe açığı öngörüleri de yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

Karahan, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda dezenflasyon sürecinin sağlam bir şekilde sürdürülmesinin gerektiğini belirterek, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde” dedi. Enflasyonda yaşanan düşüşün, beklentilerde de iyileşmelere yol açacağını öngördüklerini ifade etti.

İkinci çeyrek GSYH verilerinin, öngörülen yavaşlamayı teyit ettiğini belirten Karahan, büyüme kompozisyonunda dengelenmenin belirginleştiğini ve net ihracat ile yurtiçi talebin yıllık büyümeye katkılarının sağlıklı bir hal aldığını vurguladı. Karahan, cari açık verilerinde de büyümedeki dengelenmenin güçlü bir şekilde yansıdığını belirtti. 2023 sonunda yüzde 4 olan cari açığın GSYH’ya oranı, son verilere göre yüzde 2 civarına gerilemiş durumda.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MB Başkan Yardımcısı Karahan yarın açıklanacak OVP’ye dikkat çekti: Maliye politikası enflasyonla mücadelede belirleyici olacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz