Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yıl sonu enflasyon oranlarını açıkladı! Değişen oranlar dikkat çekti!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası Başkanı Erkan, güncellenen enflasyon tahminlerini açıkladı. Yıl sonu için yapılan güncellemede enflasyon tahmini yüzde 58 oldu, bu rakam önceki tahmin olan % 22,3’ten büyük bir artış gösterdi. Aynı şekilde, 2024 için tahmin % 33 olarak belirlendi, önceki tahmin olan % 8,8’in üzerinde bir artış yaşandı. 2025 sonu enflasyon tahmini ise % 15 olarak açıklandı. Bu güncellemeler, enflasyonla mücadele sürecinde atılan adımların zorlu bir süreç olduğunu göstermektedir.

2024 yılında dezenflasyonun başlamasını sağlamak için çaba harcadıklarını belirten Erkan, enflasyonun kısa vadede geçici bir yükseliş göstereceğini ifade etti. 2025 sonrasında istikrar döneminin başlayacağını ve enflasyondaki gerilemenin hızlanacağını söyledi. Bu süreçte, enflasyonun ana eğiliminin ve beklentilerin tutarlı bir şekilde düzelmeye başlayacağını vurgulayan Erkan, kararların 2024’ün ikinci çeyreğinde enflasyona yansıyacağını açıkladı.

2024 sonunda ise % 33 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bu tahminler, önceki tahminlere göre önemli bir yükselişe işaret ediyor. Bu durum, ülke ekonomisinin zorlu bir dönemden geçtiğini ve enflasyonun kontrol altına alınması için önlemlerin alınması gerektiğini gösteriyor.

Enflasyonun gerilemesinde temel mal, gıda ve enerji gibi kalemlerin büyük bir katkısı olduğunu belirten Erkan, hizmet sektörünün katkısının ise yatay seyrettiğini söyledi. İç talebin güçlü seyrettiği ve toplam arzın daha ılımlı olduğu bir ekonomik faaliyet içerisinde olduklarını belirten Erkan, seçici kredi sıkılaştırması kararlarının iç talebi dengeleyeceğini öngördüklerini dile getirdi. Çıktı açığı kapanmasıyla birlikte dezenflasyon sürecinin önemli birleşenlerinden biri olacağını söyleyen Erkan, yılın ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın etkileriyle cari işlemler hesabında belirgin bir iyileşme beklediklerini ifade etti.

Döviz kurunda geçişkenliğin son dönemde artış gösterdiğini belirten Erkan, mevcut durumda geçişkenliğin yaklaşık % 25 olduğunu açıkladı. Talep koşullarının güçlü olduğu dönemlerde geçişkenliğin hızlı gerçekleştiğini belirten Erkan, parasal sıkılaştırma sürecinin döviz kuru istikrarını da destekleyeceğine dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yıl sonu enflasyon oranlarını açıkladı! Değişen oranlar dikkat çekti!

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz