1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası’ndan yeni adım: İlk kez ek TL depo alım ihalesi

Merkez Bankası’ndan yeni adım: İlk kez ek TL depo alım ihalesi

featured
service

TCMB, perşembe günü açıkladığı yeni sterilizasyon adımı olan güniçi ek TL depo alım ihalelerinin ilkini açtı.

Saat 11.00’de bir hafta vadeli 30 milyar TL’lik ihale açıldı. TCMB’nin açtığı diğer ihale ise saat 13.45’te ise pazartesi vadeli 120 milyar TL tutarında ek TL depo alım ihalesi oldu.

TCMB dün bankalara gönderdiği yazıda, “Sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılması amacıyla 11.00-11.30 saatleri arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gerekli görülen durumlarda gün içerisinde ek TL depo alım ihalesi açılabilmesine” karar verildiğini duyurmuştu.

TCMB tarafından bankalara gönderilen resmi yazıda, sterilizasyon araçlarının etkinliğini artırmak amacıyla düzenlenen TL depo alım ihalelerine, gerektiğinde gün içinde ek ihaleler düzenlenebileceği belirtildi. Bu düzenleme, özellikle piyasadaki fazla likiditenin kontrol altına alınması ve faiz oranlarının daha sağlıklı bir zemine oturtulması amacıyla yapıldı.

Gecelik faizlerin, faiz koridorunun alt bandına yaklaşmasıyla birlikte, piyasalarda likidite fazlası dikkat çekiyordu. Dün itibarıyla piyasadaki fazla likidite yaklaşık 220 milyar TL olarak hesaplanırken, gecelik faiz oranı yüzde 47,02 ile faiz koridorunun alt bandına kadar geriledi. Temmuz ayında, gecelik faiz oranlarının politika faizinin altına düşmesi, TCMB’nin müdahaleleriyle kısa bir süreliğine yüzde 50 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Ancak bu seviye kalıcı olmadı.

Mart ayında belirlenen faiz koridoru; alt bantta yüzde 47, üst bantta ise yüzde 53 seviyesinde belirlenmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merkez Bankası’ndan yeni adım: İlk kez ek TL depo alım ihalesi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz