1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Yüzde 25’i İşaret Etti: 118 İktisatçı Asgari Ücrete Zam İçin Harekete Geçti

Merkez Yüzde 25’i İşaret Etti: 118 İktisatçı Asgari Ücrete Zam İçin Harekete Geçti

featured
service

Türkiye’de iğneden ipliğe her şeye zam gelirken, yılın başında yapılan zam eridi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ABD’nin Washington kentinde yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde; asgari ücretin yüzde 25 civarında artışının enflasyon görünümüyle uyumlu olduğu mesajını verdi. Merkez Bankası’nın başındaki ismin bu açıklamasının ardından 118 iktisatçı bir araya gelerek, “Asgari Ücret Politikası ve Enflasyon Yükünün Adil Dağılımı” başlıklı bir basın açıklaması kaleme aldı.

118 iktisatçının açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Asgari ücretin yüzde 25 baz alınarak belirlenmesi, bilimsel ve sosyal açıdan kaygı verici”

“Türkiye ekonomisinde uzun süredir devam eden yüksek enflasyon sorunu, dar gelirli vatandaşlarımızı ve asgari ücretle çalışanları ekonomik olarak daha kırılgan hale getirmiş ve yaşam standartlarını ciddi ölçüde düşürmüştür. Son dönemde uygulanan para ve maliye politikaları, enflasyonla mücadele hedefi doğrultusunda şekillendirilmektedir. Ancak, 2024 yılı Temmuz ayında asgari ücret artışından kaçınılması ve 2025 yılı Ocak ayı için öngörülen artışın gerçekleşen enflasyon yerine beklenen enflasyon oranı (yüzde 25) baz alınarak belirlenmesi planı, bilimsel ve sosyal açıdan kaygı vericidir.

“Enflasyonla mücadelenin başarısı dar gelirlilerin yaşam standartlarının düşürülmesi pahasına sağlanamaz”

Biz, aşağıda imzası bulunan iktisatçılar olarak, enflasyonla mücadelenin toplumsal maliyetinin adil dağıtılması gerektiğini, asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devletin bir gerekliliği olduğunu, gerçekleşen enflasyon oranının altında yapılacak ücret artışlarının gelir dağılımını daha da bozacağını, enflasyonla mücadelenin başarısının dar gelirlilerin yaşam standartlarının düşürülmesi pahasına sağlanamayacağını vurgulama ihtiyacı duyuyoruz. Bu bağlamda, ekonomi politikasını yönetenleri, asgari ücret artışlarında gerçekleşen enflasyon oranının dikkate alınması, gelir dağılımını da gözeten bütüncül bir ekonomi politikası izlenmesi konularında acilen adım atmaya davet ediyoruz.”

Ortak açıklamaya imza atan 118 iktisatçı şunlar:

“Ceyhun Elgin, Boğaziçi Üniversitesi

Adem Yavuz Elveren, İzmir Ekonomi Üniversitesi & Fitchburg State University

Cem Oyvat, University of Greenwich

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merkez Yüzde 25’i İşaret Etti: 118 İktisatçı Asgari Ücrete Zam İçin Harekete Geçti
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz