1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Milyonlarca asgari ücretliye vergi müjdesi! Sonunda düğmeye basıldı

Milyonlarca asgari ücretliye vergi müjdesi! Sonunda düğmeye basıldı

featured
service

Türk-İş’in “Günümüzde Ücretlerin Vergilendirilmesi ve Ücretler için Adil Bir Vergilendirme Üzerine Değerlendirme” başlıklı raporu, çalışanların maruz kaldığı yüksek vergi yüküne dikkat çekiyor. Özellikle asgari ücret ile vergi dilimleri arasındaki farkın giderek azalması, düşük ve orta gelirli çalışanların vergi adaletinden uzaklaştığını ortaya koyuyor. Raporda, mevcut durumda asgari ücretle çalışan birçok kişinin yılın ortasında yüzde 20’lik vergi dilimine girdiği belirtilerek, bunun adil bir vergilendirme ilkesiyle bağdaşmadığı ifade ediliyor.

Raporda, düşük ve orta gelir grubundaki çalışanların, artan enflasyona rağmen yüksek oranda vergi ödemek zorunda kaldığı ve bu durumun yıllar içinde gelir adaletini bozduğu vurgulanıyor. Türk-İş, mevcut vergi tarifesinin yeniden değerleme oranında güncellenmemesinin çalışanların alım gücünü azalttığını ve vergi yükünü daha da artırdığını belirtiyor. Bu yüzden vergi tarifesinin her yıl yeniden değerleme oranıyla otomatik olarak güncellenmesi gerektiğini savunuyor.

Türk-İş raporunda, Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine uygun olarak düşük gelirli çalışanların ya daha düşük oranlarda vergi ödemesi ya da hiç vergiye tabi olmaması gerektiği ifade ediliyor. Raporda, “Gelir vergisi tarifesi düşük bir gelir seviyesinden başlamakta ve dilimler birbirine oldukça yakın seviyelerde kalmaktadır. Küçük bir gelir artışı bile çalışanları bir üst vergi dilimine çıkararak, vergi yükünü orantısız şekilde artırıyor” deniliyor.

Türk-İş, gelir vergisi dilimlerinin, enflasyon ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyor. Buna göre, vergi tarifesi şu şekilde öneriliyor:

Raporda, yeniden değerleme oranına göre güncellenmeyen mevcut vergi dilimlerinin çalışanların vergi yükünü artırdığı ve gelir dağılımında adaletsizlik yarattığı vurgulanıyor. Türk-İş’in önerisine göre, birinci vergi dilimi asgari ücretin 14 katı, ikinci dilim asgari ücretin 24 katı, üçüncü dilim asgari ücretin 53 katı, dördüncü dilim ise asgari ücretin 250 katı olarak belirlenmeli ve bu oranlar her yıl yeniden değerleme oranı ile güncellenmeli.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Milyonlarca asgari ücretliye vergi müjdesi! Sonunda düğmeye basıldı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz