Memur ve emeklinin merakla beklediği aralık ayı enflasyon oranı açıklandı. TÜİK’e göre aralık ayı artışı yüzde 1.03 olurken, yıllık enflasyon yüzde 44.38 olarak hesaplandı. Zam oranları memur emeklileri için 11.54, işçi ve Bağ-Kur’lu için 15.75 olarak belirlendi. TÜİK’in enflasyonu, İTO’nun yüzde 55.27, ENAG’ın 83.40’lık oranının altında kaldı. Vergi, harç ve idari cezaların ‘gerçek’ enflasyona, çalışan ve emekli zammının ise ‘beklenen’ enflasyona göre belirlenmesine tepki yağdı.
TÜİK verileri sonrası kira ücretlerindeki artış yüzde 58 olurken, özel okul ücretlerinde yüzde 54’lük zam dikkat çekti. DİSK, ‘’Milyonlarca işçinin 28.5’lik zammı gasp edildi’’, KESK, “TÜİK’in Ali Cengiz oyunuyla belirlediği rakamın iki katı enflasyon yaşıyoruz”, Tüm Emeklilerin Sendikası “Ölüm sınırında yaşamayı reddediyoruz” dedi. CHP lideri Özel “Emekliye yüzde 15 vermek için bugün enflasyon yüzde 1 dediler. Yine emeklinin cebinden para çaldılar” sözüyle tepkisini gösterdi.
Emekli ve memurların alacağı zam oranının belli olacağı 2024 yılının son enflasyon verisi açıklandı. TÜİK verilerine göre, enflasyon, aralık ayında yüzde 1,03 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak hesaplandı. Bu verilerle, SSK ve Bağkur işçi emeklisinin yılbaşı zammı da 15,75, memur ve memur emeklisinin alacağı yıl sonu zammı ise yüzde 11,54 olurken, ‘Hayat pahalılığı emekliye göre değişiyor mu’ tepkilerine yol açtı.
Türkiye’de memur ve emekli maaşları açısından kritik enflasyon verisi belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında yüzde 1,03 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak hesaplandı. TÜFE’deki değişim on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 58,51 olarak gerçekleşirken, 2024’ün ikinci yarısına ilişkin 6 aylık enflasyon oranı da netleşti. Son verilerle birlikte, 6 aylık enflasyon 15,75 olarak gerçekleşti. TÜFE hazirandan bu yana ilk kez aylık bazda yüzde 2’nin altında gerçekleşti. Enflasyon haziranda yüzde 1,64 olmuştu. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak 2025 itibarıyla aylık zam oranı yüzde 15,75 olarak şekillendi. Memur ve memur emeklisinin zam oranı yüzde 11,54’te kaldı. Piyasa beklentisi ise, aralıkta TÜFE’nin yüzde 1,61 artacağı, yıllık enflasyonun ise yüzde 45,21 olacağı yönündeydi. 2024’te yıllık bazda fiyatı en çok artan grup yüzde 91,64 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 69,03 ile konut, yüzde 57,13 ile lokanta ve oteller izledi. Öte yandan, Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyon hesabına göre ise enflasyon aralıkta yüzde 2,34 oranında, yıllık bazda ise yüzde 83,40 oranında gerçekleşti. TÜİK enflasyon verisinde de öncü gösterge kabul edilen İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre de, İstanbul’da aralıkta önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 1,74, toptan fiyatlar yüzde 0,82 artış gösterdi. 2024 yılında İTO Ücretliler Geçinme Endeksi yılı yüzde 55,27 ile tamamladı. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi yüzde 40,64 olarak gerçekleşti. Ekonomistler de “TÜİK’in inandırıcılık sorunu çözülmeden enflasyonla mücadele zor” vurgusu yaptı.
2024’te yıllık bazda fiyatı en çok artan grup yüzde 91,64 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 69,03 ile konut, yüzde 57,13 ile lokanta ve oteller izledi. 2024’te en düşük artış yüzde 25,88 ile ulaştırma grubunda oldu. Aylık bazda ise en yüksek artış yüzde 2,78 ile ev eşyasında gerçekleşti. Ev eşyasını yüzde 1,82 ile haberleşme grubu, yüzde 1,71 ile konut takip etti. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla, 19 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 12 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 112 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Ekonomist İris Cibre, enflasyon verilerini ANKARAGÜNDEM’a değerlendirdi. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) düşüşünün, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinde etkili olmasının beklendiğini belirten Cibre, son dönemdeki enflasyon baskılarının gıda ve kira fiyatları üzerinden yoğunlaştığını ifade etti. Kira fiyatlarında son bir ayda önemli bir yavaşlama olduğunu, bunun nedeninin ise yeni kiraların daha ılımlı artışı olduğunu söyledi. Gıda fiyatlarındaki yüzde 40’lık artışa dikkat çeken Cibre, bu durumu aralık ayındaki yavaşlama ile ilişkilendirdi ve enflasyonun beklentinin altında kalmasının enerji fiyatları gibi etkenlerle desteklendiğini aktardı. Emeklilerin, yapılan zamlarla enflasyon karşısında ciddi şekilde ezildiğini belirten Cibre, “Ancak emekli açısından bakacak olursak çok ciddi oranda enflasyonun altında ezildiklerini görebiliyoruz. Yani yüzde 15,75 oranında zam alan emekliler, yüzde 11 civarında zam gelmesi beklenen memurlar, asgari ücrete gelen yüzde 30 zam enflasyon içerisinde eriyecek. Dolayısıyla enflasyon eğiliminde bu aydan itibaren gördüğümüz yavaşlamanın sonuçlarına sadece ücretli ve dar gelirli katlanacak” diye konuştu. TÜİK’in son bir yılda daha tutarlı veriler sunduğunu belirten Cibre, enflasyonun Ocak ve Şubat’ta yüksek olmasının beklendiğini ancak yıllık enflasyonun yüzde 30-31 civarına düşebileceğini söyledi.
Yorumlar kapalı.