Taşımacılık sektöründe motorin zamlarından en çok etkilenenlerden biri de turist taşıyan otobüsler. Bir otobüs sürücüyü, mazot istasyonuna geldiğinde ambarı bütün olarak dolduramadığını belirtiyor. Yalnızca ambarın yarısını doldurduğu için dahi 9350 lira ödediğini söylüyor. Otobüsün ambarının tamamının ise takribî 18 bin 700 lira yakalayacağını varsayım ediyor.
Motorin maliyetlerindeki çoğalış, iğneden ipliğe tüm mahsullerin maliyetini de etkiliyor. Taşımacılık maliyetleri sabrederek yükseliyor. Misalin, emekli Hamza Yemiş, iki ayrı mazot istasyonunda ambarlarını doldurduğunu söylüyor. Bir hafta evvel 2144 lira ödediği ambar maliyeti, bugün son zamla beraber 2550 liraya çıktı. Hamza Yemiş, “Her türlü pahalı. Benim götürdüğüm mülkün maliyeti de arkasıydı. Evvelden 30 lira olan çuval şimdi 60 lira oldu. Ama karşı taraf kabul etmediği için geri getirdim.” diyor.
Motorin zamları toplu erişim fiyatlarına da yansımaya başladı. Ankara’dan sonra İzmir’de de toplu erişime %48, Bursa’da ise %60 zam yapıldı. İzmir’de belediyeye ait toplu erişim vasıtalarına ilk biniş fiyatı 8 lira 78 kuruştan 13 liraya yükseldi. Bursa’da ise otobüslerde saatlik fiyat 8 lira 15 kuruştan 12 liraya çıktı.
Seçimden bu yana mazota gelen zamların oranı ise %97’yi buldu. Yalnızca iki buçuk ay evvel mazotun litresi 18 lira 63 kuruşken, bugün neredeyse iki katına çıktı. Bu gidişat hem yurttaşı hem de taşımacılık sektörünü güç vaziyette bırakıyor.
Mazot maliyetlerindeki çoğalış durmak öğrenmiyor. Son olarak mazota 1 lira 7 kuruşluk bir zam daha geldi. Bu zamla beraber mazotun litresi İstanbul’da 37 lira 55 kuruşa yükseldi. Bu da vasati bir ambar maliyetinin 2000 lirayı aştığı anlamına geliyor.
Yurttaşlar ise bu zamlara tepkili. Bir yurttaş, “Ben bunlara tuz taşıyorum, bizi de etkiliyor. Şeker de etkiliyor, patronlara da etkiliyor, herkese yetiyor.” diye konuşuyor.
Mazot maliyetlerindeki çoğalışın ne zaman duracağı ise belirsizliğine gözetiyor. Yurttaşlar ve taşımacılar, bu zamların son bulmasını ve maliyetlerin makul seviyelere inmesini umut ediyor.