Meclis’in 28. Yasama Dönemindeki yurt içi ve uluslararası alandaki faaliyetlerine dair konuşan Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarına ve Meclis’teki kavga görüntülerine ilişkin de açıklama yaptı.
Kurtulmuş, her bir vatandaşın yaşamına dokunacak, daha adil ve sürdürülebilir bir bütçe hedeflediklerini vurguladı.
“Rakamların ötesinde, bu bütçe milletimizin geleceğini şekillendirecek bir sorumluluk ifadesidir.” diyen Kurtulmuş, 2025 yılı için 17 milyar 817 milyon 190 bin TL’lik bir bütçe teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulduğunu belirtti. Kurtulmuş, “TBMM Başkanlığı 2025-2027 Dönemi Bütçe Teklifi; 2025 Yılı için 17 milyar 817 milyon 190 bin Türk Lirası, 2026 Yılı için 22 milyar 335 milyon 381 bin Türk Lirası, 2027 Yılı için de 24 milyar 334 milyon 635 bin Türk Lirası olarak öngörülmektedir.” ifadelerini kullandı.
Bu bütçenin büyük oranda cari giderlere ayrıldığına dikkat çeken Kurtulmuş, TBMM’nin dijitalleşme ve yeşil parlamento projelerine yönelik adımlarının da süreceğini kaydetti.
Toplantının dikkat çeken bir diğer başlığı yeni anayasa tartışmaları oldu. Kurtulmuş, TBMM’nin milletin menfaatlerine uygun yeni bir anayasa ihtiyacını her daim gündeme alabileceğini ve tüm tarafların görüşlerini sunabileceği geniş kapsamlı bir platform oluşturulmasının, Türkiye’nin demokratik süreçlerine katkı sağlayacağını dile getirdi.
Kurtulmuş, “Eğer partiler anlaşırsa yeni anayasa süreçlerinin devam etmesi mümkündür. Özellikle ilk 4 madde üzerinde tartışma yapılmaksızın anayasayla ilgili yapılacak müzakerelerin faydalı sonuçlar getireceği kanaatindeyim. Bu anayasa tartışmalarının sadece Meclis çatısı altında değil; sivil toplum, üniversiteler ve diğer toplumsal kesimlerin de sözlerinin dinlenebileceği bir platforma taşınmasının Türkiye’de normalleşme sürecine katkı sağlayacağını, normalleşme süreci güçlendiğinde de başta anayasa olmak üzere çok taraflı olarak karar verilmesi gereken konularda da adımlar atılabileceğini görüyoruz. Anayasa sürecinde attığımız adımlar, milletimizin tüm kesimlerinin hak ve özgürlüklerine sahip çıkan, tüm tarafları eşit gören bir yaklaşımla ele alınmalı ve umut ediyorum ki buradan da bir sonuç çıkarılmalı.” dedi.
Kurtulmuş, TBMM çalışmalarının kamuoyunda bazı dönemlerde sert tartışmalara ve kavga görüntülerine sahne olmasının Meclis’in itibarına zarar verdiğini ifade etti. Tüm milletvekillerini daha sağduyulu bir üslup kullanmaya davet eden Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde kaba ve yaralayıcı dilin kullanılması ve Meclis’in kavga görüntülerinin sona erdirilmesi için bütün milletvekillerinin çaba sarf etmesinde fayda görüyorum” diye konuştu.
Yorumlar kapalı.