Vatandaş AKP’nin yanlış ekonomi politikaları nedeniyle fırlayan enflasyonla mücadele ederken, şimdi de enflasyonun düşürülmesi için hazırlanan ağır reçetenin altında eziliyor. Türkiye’nin ekonomi poltiikalrı hakkında TELE1’e açıklamalarda bulunan İktisatçı Öner Günçavdı eninde sonunda IMF’ye gidileceğini savundu
Türkiye’de ekonominin bütününe kesimlerin tamamını kapsayacak bir program yok elimizde 2001’den farklı olarak. Sadece kısa dönemde nakit açığını gidermeye yönelik bir takım tedbirleri uygulamaya çalışıyor. Bence çok önemli olan diğer konu Sayın Cumhurbaşkanı “Ben ekonomistim” derken aslında siyasi bir pozisyonunu tanımladı. düşük faizli politikasını din iman için istemedi. AKP tabanını destekleyen bir küçük esnaf ve küçük orta ölçekli işletmeler bir sermaye kesimi var. Anadolu’da ve Türkiye’nin her yerinde. Bu işletmelerin çoğunda işletme sermayesi problemi var. Bu insanlar işletme sermayesini banka kredileriyle temin ederler. Zaten enflasyonda da geçtiğimi için o sermayeler giderek eridi. Bu kredileri kestiğiniz de bu insanlar işletmecinin kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.
Bunların çoğu AKP’lidir. AKP’nin elinde kalan şehriler var ya o şehirlerdeki esnaf ve tüccardır. Küçük ve orta ölçekli işletme sahipleridir. Bunları da elinden kaçırması muhtemel AKP’nin dolayısıyla Mehmet Bey’in uygulayacağı politikaları doğrusuyla yanlışıyla ekonomik olarak maliyetli politikalardır ve bu maliyet iktidarın aleyhine işleyecektir. Aynı zamanda muhalefetin elinde olan şehirlerde vatandaş ekonomik anlamda desteklenecek ve bu da AKP’nin aleyhine olan bir durum. Dolayısıyla böyle bir çerçeve içinde Mehmet Bey’in hareket alanının sond erece de düşük olacağını tahmin ediyorum.
Seçim öncesinde bir takım iktisatçılar ‘Seçim bitsin 2028’e kadar seçim yok Mehmet Bey’in eli serbest bu uygulamalarla 2026’da tek haneye ineceğiz. İyi de 2026’ya kadar AKP’ye desteği kalmaz. 2001’de 3’lü koalisyon vardı 2002’de nasıl gittiler AKP de öyle gider 2028’i göremez. Böyle rahat bir politikanın izlenebilme ihtimali düşük.
İran ve İsrail arasında yaşana gerginliğin Türkiye ekonomisini de yakından etkileyeceğini söyleyen Günçavdı Mehmet Şimşek’in para bulmaya çalıştığı ülkelerin de bu coğrafyada olmasından dolayı söz konusu ülkelerin Türkiye’ye yönelik risk alma iştahının olumlu yönde gelişmeyeceğini ifade etti.
Son zamanlarda Dünya Bankası IMF meselelerini gündeme getirdiler millet cahil sanıyorlar. Dünya Bankası ile IMF ayrı şeylerdir. Sayın bakan çok cinlik yapıyor bu konuda. Bütün yanlış yönlendirmeleri laflarıyla ve verdiği twitler mesajlarıyla kamuoyunu yönlendiriyor. Dünya Bankası kredileri değil bizim konuştuğumuz Türkiye eninde sonunda bu ortamda uluslararası konjonktürde değişim olmadığı sürece IMF’ye gidecektir. Ancak para umudu olduğu için hala IMF’nin kapısına gitmiyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ