1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Otomobil ve Konut Satışında ‘Kaçış Yolları’nın Hepsi Kapanıyor! Sırada Distribütörler Var: 15 Günlük Süre Verildi

Otomobil ve Konut Satışında ‘Kaçış Yolları’nın Hepsi Kapanıyor! Sırada Distribütörler Var: 15 Günlük Süre Verildi

featured
service

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonu engellenirken, satış yapacak kişilerin yetkili olması zorunlu hale geldi. Ayrıca ‘güvenli ödeme’ sistemi ile satışların yapılmasında karar kılındı. İkinci el araç piyasasında ise 6 ay 6 bin kilometre kuralı uzatıldı. Tüm bunlar bazı satıcıları sosyal medyadan satış yapmaya yönlendirse de orada da denetimler devam etti. Bu kapsamda sahte ilanlar ya da kurallara aykırı satış yapanlara 10 bin TL ila 100 bin TL arasında ceza kesileceği bildirildi.

Türkiye Gazetesi’ne konuşan bir galerici, “Biz vergimizi ödeyen ve işlerimizi hukuk çerçevesinde yaparken, bireysel satıcılar belirlenen kurallar dışında sosyal medyada satış yapıyor. Bir Instagram hesabı açıp, bunu da bot hesaplarla destekleyerek istedikleri gibi at koşturuyorlar. Mutlaka bakanlık buna el atmalı. Yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergisi ödenmiyor. Çoğu ilanlar sahte, sağlam görünen arabalar pert çıkıyor. Sosyal medyada yapılan ticaretin güvenilirliği yok. Tüketici problem yaşadığında ya da dolandırıldığında ‘galerici esnafı’ kötü oluyor. Bakanlık, konut veya otomobil olsun, sosyal medyada satış yapanlara usullere uymuyorlarsa ceza kesmeli” diye görüş belirtti.

Ticaret Bakanlığı’nın gündeminde sadece sosyal medya platformları değil, distribütörler de var. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Şu anda tespitleri yapıyoruz. Onlar ya bize uyacaklar ya da uymadıkları takdirde her ilan başına 10 bin – 100 bin TL arası ceza uygulanacak” dedi.

Bakanlık ayrıca, sadece sosyal medya platformlarına değil, distribütörlere yönelik de çeşitli yeni yükümlülükler getirildiğini açıkladı. Ticaret Bakanlığı tarafından motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair yapılan düzenlemelerde, distribütörlerin yetkili satıcılarla ilişkilerinde belirli kurallara uyum sağlamaları gerektiğini vurgulayan Gürcan, şöyle konuştu:

“Distribütörlerin, yetkili satıcıları son üç yılın aylık ortalama satış miktarını aşacak şekilde araç alımı yapmaya zorlamaması gerekecek. Fatura tarihinden itibaren, araç fiyatında sonradan artış yapılması yasaklandı. Distribütörler, taşıtı satın alan yetkili satıcıya en geç 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. Yetkili satıcıların araç satışlarını veya kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamamaları gerekecek. Bu kapsamda, yeni düzenlemeler ile sektördeki ticari ilişkilerde şeffaflığın ve adil ticaretin sağlanması hedefleniyor.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Otomobil ve Konut Satışında ‘Kaçış Yolları’nın Hepsi Kapanıyor! Sırada Distribütörler Var: 15 Günlük Süre Verildi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz