Otomotiv sektöründe alarm zilleri çalıyor: Binlerce kişi işsiz kalacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

800’den fazla bayiyi temsil eden Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Altuğ Erciş Gazete Oksijen’den Emre Özpeynirci’ye yaptığı açıklamada, son dönemde markaların ve distribütörlerin stok baskısı nedeniyle çok zor durumda kaldıklarını belirterek, “Yüzde 60’ı aşan finansman maliyeti ve stok baskısı, bayilerin yüzde 25’inin kapanmasına, 40 bin kişinin işsiz kalmasına sebep olacak” dedi.

Türkiye’de 800’ün üzerinde yetkili satıcıyı temsil eden OYDER Başkanı Altuğ Erciş, son dönemde distribütörlerin ve markaların bayilere stok baskısını artırdığını belirterek, “Bugün finansman maliyetleri %60’ı aştı. Bayiler bu maliyetlerle nasıl stoklu otomobil alabilir. Taşıyamayacak hale gelen stok yükü bayileri çökme noktasına getiriyor” dedi. Erciş, ayrıca bayilerin elindeki araç stokunun 50 bin adede ulaşacağını ve bu stokların 120 bin kişiyi etkileyeceğini de ifade etti.

Çözüm için markaların ve distribütörlerin stoğu yıkması gerektiğini söyleyen OYDER Başkanı Erciş, “Yurtdışında verimlilik hedefleri tutturulamayınca, şirket bayilerin stoğunu artırmıyor. Ama burada tam tersi bir durum söz konusu. Bayiler stokla döngüyü sağlayamaz duruma düşüyor, gerçek satışlar yerine alımda bu durumdan bayilerin mali yapısı bozuluyor ve işin sürdürülebilirliği kalmıyor. Bayiler çareyi kapanmakta buluyor. Bazı büyük bayi grupları dahi artan maliyetler ve düşen talep karşısında otomobil satışını bırakıp markete dönüşüyor” diye konuştu.

Türkiye’de 2024 ocak-nisan döneminde 294 bin 837 adet yeni otomobil satıldı. 86 milyonluk ülkede bu, 1000 kişiye sadece 3.5 adet otomobil satışı demektir. Bu oranla Avrupa’da 32 ülke içinde 28. sıradayız.

Geçen hafta Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen uluslararası otomobil fuarında, yeni BMW iX3 1600 elektrikli motoru tanıtıldı. Türkiye’de 750 bin TL ile sınırlı sayıda satışa sunulacak olan bu araç, sadece 25 kişiye özel olarak getirilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Otomotiv sektöründe alarm zilleri çalıyor: Binlerce kişi işsiz kalacak

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz