1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ÖTV düzenlemesi geliyor mu? İkinci el araç pazarı nasıl canlanacak?

ÖTV düzenlemesi geliyor mu? İkinci el araç pazarı nasıl canlanacak?

featured
service

Karakaş, “Sektör temsilcilerinin aldığı duyumlar ve öngörüleri istikametinde her ÖTV diliminin 20’şer puan artırılacağı, en düşük baremin ise kur tesiriyle yüzde 100 olacağı konuşuluyor. Buradaki en büyük neden rekor sıfır satışları. Hali hazırda yüzde 80’lik dilimin altında yer alan bir model de kalmadı. Yurttaşın alım eforuna uygun düşük segment modellere düşük bir matrah, lüks modellere ise daha yüksek bir matrah uygulanması daha adaletli olacak hem sektörü hem de harcayıcıyı gevşetecektir. Artan maliyetlere karşın arz her geçen gün yükseliyor, ikinci elde ise bütün tersi bir atmosfer dominant; durum iyi değil.

Özellikle Mayıs ayında başlayan tercih bilinmeyenliği, Haziran ayındaki uzun bayram tatili derken Temmuz ayında açıklanan yeni ödentiler, bakanlığın kararlarının yürürlüğe girmesi sektörü daralttı. 3 aydır periyodik olarak satışlar düşüyor. Karaborsa satışların rahatlaması, yeni idaremeliklerin piyasaya net yansıması, harcayıcı tarafından gözlemlenmeye devam ediyor. Harcayıcı güvenini geri kazanınca ikinci ele tekerrür yönelecektir. ÖTV oranlarının artırılması gidişatında ikinci ele arz tekerrür yükselir. Ancak ÖTV’de yapılacak mümkün yeni bir tertip etmede çağın gerektirdiği gibi, sektörün gelişimi ismine artık elektrikli taşıtlara özel bir teşvik uygulanmasını doğru buluyoruz.” dedi.

Otomotiv sektöründeki aktüel mevzulara ait değerlendirmelerde bulunan Karakaş, her yeni ÖTV tertip etmesinin Ağustos-Eylül aylarına denk geldiğini, sektör içinde yeni bir tertip etmenin yolda olduğuna dair öngörülerin paylaşıldığına dikkat çekti.

Otomotiv sektörü, son aylarda hem sıfır hem de ikinci el tarafında ehemmiyetli başkalaşımlar yaşadı. Sıfır km taşıt satışları, artan arz ve kısıtlı stok sebebiyle rekor kırarken, ikinci el taşıt satışları ise tercih bilinmeyenliği, bayram tatili, yeni ödentiler ve bakanlığın kararları gibi faktörlerle düşüşe geçti.

Karakaş, ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın, “ikinci eli, sıfırının maliyetini geçemeyecek” aksiyonuyla alakalı da konuştu. Karakaş, “Bakanlığın almış olduğu son kararlar, sahada pozitif değişiklikler doğurdu. Tespit ettiğimiz kadarıyla sıfırının maliyetini geçen vasati 25 bin taşıt duyuruyu sayısı 3 bine düşmüş gidişatta. Fırsatçıların bir kısmı hali hazırda haksız hasılat elde etmeye devam etse de bülten sayılarına bakınca kararın doğru olduğu gözlemleniyor. Son günlerde gündeme gelen ikinci el taşıt ithalatında ise bir hayli tehlike var.

Türkiye-Avrupa speclerine uygun olmayan taşıtların ülkeye girmemesi ehemmiyetli. Muhakkak bir yaşın üstünde vasıtalar ithal edilirse ve bu aralıksız kazanırsa ülkemiz Avrupa’nın hurdalığına dönüşür. Tüm bu nedenlerden dolayı yalnızca 1 yaşa kadar olan taşıtların, yalnızca 6 ay gibi geçici zamanla ithal edilebilmesini doğru bulduğumuzu aktarmak istiyoruz. Maliyet kararı tutulup pazar hafifletildikten sonra da bu ithalatın durdurulması sektörün selameti açısından ehemmiyetli.” biçiminde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÖTV düzenlemesi geliyor mu? İkinci el araç pazarı nasıl canlanacak?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz