1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Özel okul fiyatlarına dev zam! İstanbul’da 1 milyonu aştı – Ankaragündem

Özel okul fiyatlarına dev zam! İstanbul’da 1 milyonu aştı – Ankaragündem

featured
service

Milli Eğitim Bakanlığı’nın duyurusuna göre, yeni eğitim öğretim yılının ilk zili 9 Eylül’de çalacak. Yeni açıklanan gerici müfredat, atama bekleyen on binlerce öğretmen adayı tartışmaları bir yanda dururken özel okul fiyatları da başka bir tartışma yarattı. Devlet okullarından umudunu kesen ve çocuğuna nispeten daha kaliteli bir eğitim aldırmak isteyen veliler  yüzde 150’yi aşan zamlarla birlikte epey zorlanacak gibi.

Özel okullarda en temel gider kaleminin eğitim-öğretim ve yemek bedelleri olduğunu belirten Antalya Özel Okullar Birliği Sözcüsü Kenan Çelik, şöyle konuştu:

“Özellikle ilkokul, ortaokul ihtiva eden okullar, fiyatlara yemeği de ekliyor. Bunun dışında yayın, genel gider, kıyafet ve servis şeklinde diğer giderler var. Bazı okullar servis ücretini okul ücretine dahil ederek fiyat açıklıyor. Bazı okullar velilerle servis firmalarını buluşturuyor.

Antalya’da özel okulları ve ücretlerini, servis, kıyafet hariç iki kategoride ayırabiliriz. Yerel okullar dediğimiz birinci grupta fiyatlar 180 bin TL ile 280 bin TL arasında değişiyor.

İkinci grup zincir okullarda ise 280 bin TL ile 500 bin TL arasında. Servis ve kıyafet ücretleri ayrı olmak üzere. Bunları KDV dahil rakamlar olarak belirtebiliriz”

Antalya ile ilçelerine göç eden Rus ve Ukraynalı ailelerin çocuklarının yanı sıra İran’dan da göç alındığını belirten Çelik, “Tüm bu ailelerin geneli özel okulları tercih etti. Geçici ikametgah ve misafir öğrenci statüsünde bu öğrenciler, Antalya’daki okullarda eğitim-öğretim hayatına devam edebiliyor. Tabii dil ciddi bir problem. Ana dili Türkçe olan çocuklarla aynı sınıfta bulundurmak ve eğitim-öğretim yapma zorlukları çok ciddi boyutlarda. Hem özel okullarda hem devlet okullarında bu yaşandı, yaşanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Özel okul fiyatlarına ilişkin Türkiye’nin diğer illerindeki durumu da anlatan Kenan Çelik, “Antalya baz alındığında özel okul fiyatları İstanbul’da en az yüzde yüz 100 oranında artar. Yani ikinci grup dediğimiz zincir okullar milyonu aşıyor. İzmir, Antalya ile neredeyse aynı gibi. Ankara yine yüzde 60 oranında daha pahalı. Konya, Kütahya ya da Sivas’ı ele aldığınızda, bizim ücretlerimizin biraz daha altında seyrederler. Çünkü Antalya’da son iki üç yılda iş yeri, konut kiralarında da ciddi artışlar oldu. Yani şehrin nüfusunun büyüklüğü ve maliyet artışları söz konusu” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Özel okul fiyatlarına dev zam! İstanbul’da 1 milyonu aştı – Ankaragündem
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz