Paranızın olması yetmiyor: Hermes çantalar yatırım aracı oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Wall Street Journal’da yer alan habere göre alıcılar, bu çantayı hemen bir çanta satıcısına 23 bin dolara satabilirler. Birkin 25’e 23 bin dolar ödeyen Privé Porter gibi satıcılar, çantayı Instagram’da veya Las Vegas’taki mağazalarında anında 32 bin dolara satabilir. Bunun için çantanın kutusunun ve fişinin de olması gerekiyor. Analistlere göre Hermès’in bu çantayı üretim maliyeti ise yaklaşık 1.000 dolar.

Birkin çantası, Hermès mağazalarında alışveriş yapanlar ve mağaza çalışanları arasındaki güç dengesini altüst etmiş durumda. Bazı zengin kadınlar, satış asistanlarına yakınlaşmak için ev yapımı kurabiyeler, Beyoncé konser biletleri, özel jetle Cannes Film Festivali’ne geziler ve hatta nakit dolu zarflar teklif ediyor. Alıcılar, nadir bir çanta sahibi olabilmek için Hermès’in pek de istemedikleri ürünlerine on binlerce dolar harcıyorlar.

Birkin çantası, 40. yılını kutlarken bir fenomen haline geldi. Bir Birkin taşımak, 10.000 dolardan 100.000 dolara kadar bir çanta için harcama yapabilecek kadar zengin olduğunuzu gösterdiği için bir statü sembolü olarak kabul ediliyor. Bu çanta, geniş koleksiyonlara sahip olan Kardashian ailesi gibi ünlülerden, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’a kadar birçok kişinin ilgisini çekiyor.

Birkin, Hermès’in kurucularının 150 milyar dolarlık servetinin temelini oluşturuyor. Ancak, resmi olmayan satıcılar da bu çantayı yeniden satarak ciddi kazançlar elde ediyorlar. Birkin çantası, ilk olarak 1984 yılında satışa sunuldu. Çanta, merhum aktris Jane Birkin ve dönemin Hermès CEO’su Jean-Louis Dumas tarafından, Londra’ya yapılan bir uçuş sırasında tasarlandı. Çantanın ismi, Jane Birkin’den geliyor ve Hermès, Birkin’e yıllık telif ücreti ödedi.

Çantanın yaratılış hikayesi de cazibesinin bir parçası haline geldi. Bu özel anlatı rakiplerin Hermes’in yakaladığı başarıyı taklit etmesini zorlaştırmıştır. 1990’ların başında, Birkin çantasını bir Hermès mağazasından rahatça satın alabiliyordunuz ve o zamanlar çantalar, orijinal fiyatlarından daha yüksek fiyatlara yeniden satılmıyordu. 2008-09 finansal krizinden sonra, faiz oranlarının düşmesi ve alternatif varlıklara yatırım yapılmasıyla Birkin çantalarının yeniden satış potansiyeli arttı. Christie’s ve Heritage Auctions gibi müzayede evlerinde nadir Himalaya Birkins çantaları rekor fiyatlara satılmaya başlayınca, Birkin çantalarına olan ilgi daha da arttı.

Bugün, Hermès mağazasından bir Birkin çantası almak isteyen alıcılar çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Öncelikle, bir satış asistanıyla iyi bir ilişki kurmaları gerekiyor. Daha sonra, ipek eşarplar, saatler ve ayakkabılar gibi diğer ürünlere ciddi paralar harcamaları gerekiyor. Hermès mağazasına Birkin çantası geldiğinde, çantalar, bekleme listelerindeki zengin müşterilere sunuluyor. Satış asistanları, kimin Birkin çantası almaya layık olduğunu yöneticilere kanıtlamak zorunda kalıyor.

Hermès mağazalarındaki en büyük harcama yapanların önce Birkins çantalarına erişim sağladığına dair bir algı var. California’da Hermès’e karşı açılan bir davada, iki müşteri, Hermès’in yalnızca “layık” müşterilere Birkin sattığını ve çanta almanın, mağazadaki diğer ürünleri satın almakla şartlandırıldığını iddia etti. Hermès ise müşterilerin çanta almadan önce diğer ürünleri satın almaları gerektiği iddialarını yalanlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Paranızın olması yetmiyor: Hermes çantalar yatırım aracı oldu

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz