1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Petrol fiyatlarında düşüş: Akaryakıt fiyatlarına yansıyacak mı?

Petrol fiyatlarında düşüş: Akaryakıt fiyatlarına yansıyacak mı?

featured
service

Fiyatlardaki düşüşte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+’nın üretim kesintilerini eylülden itibaren kademeli olarak azaltacağını açıklaması ve dünyanın en büyük petrol tüketicilerinde ekonomik hareketliliğin zayıflaması etkili oldu.

Pazartesi günü petrol fiyatları yüzde 4 gerileyerek neredeyse 4 ayın en düşük seviyesine indi ve 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 80 doların altında kapandı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol fiyatları da yüzde 3,6 düşüşle varil başına 74,22 dolar ile yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinden kapandı.

Yeni günde de petrol fiyatlarında kayıplar sürüyor. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.59 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,96 azalarak 77,61 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,31 dolardan alıcı buldu.

OPEC+ Üretim Kesintilerinin Kademeli Kaldırılması: OPEC+, Nisan 2023’te açıklanan günlük 1,65 milyon varillik ek gönüllü kesintileri Aralık 2025 sonuna kadar, Kasım 2023’te açıklanan günlük 2,2 milyon varillik ek gönüllü kesintileri ise bu yıl eylül sonuna kadar uzatma kararı aldı. Bu kararla sekiz üyenin gönüllü kesintilerini ekim ayından itibaren kademeli olarak kaldırılması için alan bırakmış oldu.Jeopolitik Risklerin Azalması: Ukrayna’daki savaşın azalması ve jeopolitik risklerin azalması da petrol fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulundu.

Talebin Zayıflaması: Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinde ekonomik hareketliliğin zayıflaması ve bazı rafinerilerin faaliyet oranlarını düşürmesi de talebin zayıflamasına ve fiyatlardaki düşüşe yol açtı.

Uzmanlar, OPEC+’nın kademeli olarak üretim kesintilerini kaldırmasının ve küresel petrol stoklarının artmasının petrol fiyatlarını düşürmeye devam edeceğini öngörüyor. Bazı analistler ise yüksek faiz oranları ve ABD gibi OPEC dışı üreticilerin artan üretimi ışığında petrol fiyatlarının kademeli olarak düşüşe geçeceğini savunuyor.

Bağımsız petrol analisti Gaurav Sharma ise “OPEC+ hafta sonu kararı aldığında, oldukça iyi tedarik edilen bir ham petrol piyasasında tüccarlar azalan risk priminin yanı sıra makro tabloyu da hesaba kattı ve net açığa geçti” dedi.

OPEC+’nın üretim planı ve zayıflayan talep, petrol fiyatlarını düşürmeye devam ediyor. Uzmanlar, fiyatların önümüzdeki dönemde de düşmeye devam etmesini bekliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Petrol fiyatlarında düşüş: Akaryakıt fiyatlarına yansıyacak mı?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz