Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mükelleflerin vergide gönüllü uyumunu artırmak adına birçok yeni uygulamayı hayata geçirdiğini belirtti. Bu kapsamda, bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idareleri başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından sağlanan bilgiler doğrultusunda yapılan analizler sonucu, kiraya verildiği tespit edilen yaklaşık 1,5 milyon konutta fiili denetimlerin başlatıldığı ifade edildi.
Şimşek, Dijital Vergi Dairesi’ne eklenen “Kira Bildirim Formu” sayesinde kiracıların kiraladıkları yerlerle ilgili bilgileri kolayca iletebildiklerini anlattı. Ayrıca, vergi daireleri ve alışveriş merkezlerinde kurulan stantlar aracılığıyla mükelleflerin beyanname verme işlemlerinin kolaylaştırıldığını belirtti. Bakan Şimşek, 5 Nisan’a kadar süren beyan dönemi içerisinde 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiğini ve bu sayede 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyan edildiğini açıkladı. Bu rakamlar, geçen yıla göre beyanname sayısında %27, matrahta %107 ve hesaplanan vergide %101’lik bir artışı temsil ediyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, beyan döneminin bitiminin ardından kira, ücret ve değer artışı kazancı elde etmesine rağmen bunu beyan etmeyen mükellefleri tespit etti. Bakan Şimşek, beyanname vermeyenlerin en kısa sürede vergi dairelerine gönderileceğini belirtirken, vergi dairesinden yazı gelmeden pişmanlık beyannamesi verilmesi halinde ceza uygulanmayacağını vurguladı. Pişmanlıkla verilen beyannamelerin Hazır Beyan Sistemi üzerinden internetin olduğu her yerden yapılabileceğini ve verginin de aynı sistem üzerinden banka ya da kredi kartı ile çevrim içi ödenebileceğini ifade etti.