Politikalara ‘Yanlış’ diyen Mahfi Eğilmez’den ekonomi yönetimine tavsiye: Servet incelemesi gelsin

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğilmez, bahşişlerin vergilendirilmesi ve yurt dışı çıkış harcının artırılması gibi düzenlemeleri eleştirerek, bu adımları “yanlış” olarak nitelendirdi. Bu tür düzenlemelerin, vatandaşla vergi idaresi ve denetimini karşı karşıya getireceğini ve getirisine değmeyeceğini savundu. Pasaport düzenlemelerinde zaten pasaport harcı alındığını, bu nedenle yurt dışı çıkış harcının dayanaksız bir tahsilat olduğunu ifade eden Eğilmez, “Vergi, vatandaştan kamu hizmetlerine katkı olsun diye karşılıksız alınır. Buna karşılık harç, vatandaştan, aldığı kamu hizmetinin karşılığı olarak tahsil edilir. Vatandaşın yurt dışına çıkışında kamu kesiminin sunduğu bir hizmet yoktur” dedi.

Gelir ve kurumlar vergilerinde bazı istisna ve muaflıkların kaldırılmasının doğru bir adım olduğunu belirten Eğilmez, konut üzerinden alınan emlak vergisi istisnasının kaldırılmasının yerine, derneklere ve vakıflara yapılan bağışlardaki istisnaların kaldırılması gerektiğini savundu. Ona göre, bu tür bağışlar vergiden kaçınma ve göze girme aracı haline dönüşmektedir.

Vergi paketinde eleştirilecek pek çok konu olduğunu belirten Dr. Eğilmez, özellikle “Gider Bildirimi” üzerinde durdu. Teklifte, risk analizi sonucu beyana tabi gelirler ile harcamalar arasında %20’nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesi ve bu farkın izah edilememesi durumunda vergi incelemesi yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Eğilmez, bu düzenlemenin netlikten uzak olduğunu ve mevcut haliyle doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti. “Gelir ile gider arasındaki uyumsuzluğun % 20 ve altında olması farkın önemsiz olduğu anlamına mı geliyor? Bu ülkede açlık sınırının altında yaşayan insanlar varken böyle bir fark aramanın anlamı yok” dedi.

Dr. Mahfi Eğilmez

Dr. Eğilmez, 1984 öncesi dönemde uygulanan servet ve gider bildirimi sistemine de değinerek, bu sistemin vergi dışılığı ve kayıt dışılığı büyük ölçüde engellediğini vurguladı. 1984 yılında kaldırılan bu uygulamanın, 2023 yılı öncesindeki servet artışları ve gelir farklarının affedilmesi kaydıyla geri getirilmesi gerektiğini savundu. Eğilmez, “Bu yapılırsa hem ciddi miktarda vergi toplanması hem de bu tasarıda yer alan yurtdışı çıkış harcı, bahşiş üzerinden vergi alınması, gayrimenkul sermaye iradında istisnanın kaldırılması gibi getirisi götürüsünden fazla olacak maddelerden vazgeçilmesi mümkün olabilir” dedi.

Eğilmez, Türkiye’yi kara para cenneti olmaktan çıkarmanın yollarından birinin servet ve gider bildirimi sistemini geri getirmek olduğunu ifade etti. Bu düzenlemeyle Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğini ve vergi adaletinin sağlanabileceğini belirtti. Ancak, 2003 yılında “nereden buldun” yasasının kaldırılmasını dikkate alarak, mevcut iktidarın bu adımı atabileceğine dair şüphelerini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Politikalara ‘Yanlış’ diyen Mahfi Eğilmez’den ekonomi yönetimine tavsiye: Servet incelemesi gelsin

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz