1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. PPK toplantısı sonrası TCMB özet yayınladı!

PPK toplantısı sonrası TCMB özet yayınladı!

featured
service

Özette, yurt içi talebin yavaşlamasına rağmen enflasyonist düzeyde seyretmeye devam ettiğine dikkat çekildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Enerji fiyatlarındaki artışın hizmet ve ulaştırma sektörünün maliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceği ifade edildi.

Enerji fiyatlarındaki artışın temmuz ayında belirgin olacağı öngörülüyor. Meskenlere yönelik elektrik tarifesinde yapılan artış, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında ÖTV güncellemesi ve şebeke suyu fiyat yükselişine bağlı olarak enerji maliyetlerinin artacağı belirtildi. Elektrikte ticarethanelere yönelik fiyat artışının, hizmet sektörü fiyatlarını maliyet kanalıyla olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın ise ulaştırma hizmetleri fiyatlarında yukarı yönlü bir seyir gözlemlendiği kaydedildi.

TCMB’nin yayımladığı özette, küresel büyüme görünümündeki sınırlı iyileşmenin yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiği belirtildi. İşgücü piyasalarındaki sıkılığın zayıflamaya başladığı ve arz talep dengesindeki normalleşme eğiliminin sürdüğü ifade edildi. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2024 yılında yüzde 2,0 artarak, 2023 yılındaki yüzde 1,8’in sınırlı oranda üzerinde büyüyeceği tahmin ediliyor.

Gelişmiş ülkelerin birinci çeyrek büyüme verileri iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanmayı desteklerken, öncü göstergeler söz konusu toparlanmanın daha çok hizmet sektörü kaynaklı olduğuna işaret ediyor. ABD ekonomisi büyüme eğiliminde diğer gelişmiş ülkelerden olumlu ayrışmaya devam ederken, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak amacıyla faiz indirim süreçlerinin temkinli yürütüleceği ve jeopolitik gelişmelerin 2024 yılında küresel iktisadi faaliyetin seyri açısından öne çıkan risk faktörleri olarak görüldüğü ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
PPK toplantısı sonrası TCMB özet yayınladı!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz